Experitech
Image default
Aanbiedingen

De rol van een wekker in ons leven

De rol van wekkers in een betere slaap

Wekkers zijn al eeuwen in gebruik omdat ze een echt probleem oplossen – ervoor zorgen dat we op tijd wakker worden. Hun nut is onmiskenbaar, en velen van ons zouden het waarschijnlijk moeilijk hebben om elke dag op het werk te komen zonder een wekker.

Zonder wekker zouden velen van ons zich verslapen en te laat komen op het werk. Hoe geweldig uitslapen ook klinkt, op tijd komen is een (harde) realiteit waar we ons vaak aan moeten houden. Om bedrijven en scholen soepel te laten draaien, kan het van essentieel belang zijn een vaste tijd af te spreken, of je nu meer slaap zou willen of niet. Een wekker uitkiezen is daarom van essentieel belang. Wij raden het advies van slaapwijsheid.nl hiervoor aan.

Slaapschema’s normaliseren

Wekkers kunnen ook nuttig zijn om uw slaapschema’s regelmatig te houden. Elke dag rond dezelfde tijd wakker worden is goed voor onze interne biologische klokken. Het gebruik van een wekker kan helpen om uw schema consistent te houden en uw slaappatronen te normaliseren.

Gemoedsrust

Wetenschappers suggereren dat wekkers ook voor gemoedsrust kunnen zorgen.

Slaapangst

Slaapangst, oftewel je zorgen maken over niet in slaap vallen of over wat er kan gebeuren terwijl je slaapt, kan paradoxaal genoeg bijdragen aan slapeloosheid. En de wekker helpt daarbij door de kostbare minuten slaap af te tellen die nog resteren tot de wektijd. De meeste slaapdeskundigen raden aan om de wijzerplaten van de klok af te dekken of weg van het bed te draaien, zodat u niet in de verleiding komt om de minuten voorbij te zien tikken.

Stress

Bij de meeste mensen stijgt het niveau van het stresshormoon cortisol kort nadat ze wakker worden. Hoewel er geen studies zijn die aantonen dat wekkers het cortisolniveau verder verhogen, is het zeker niet ontspannend om ’s ochtends wakker te schrikken van een luid alarm.

Onderzoekers onderzoeken ook correlaties tussen hartaanvallen en wekkers, vanwege de adrenalineprikkeling die de vlucht-of-vluchtreactie kan activeren en de hartslag en bloeddruk kan versnellen.

Sociale jetlag

Sociale jetlag verwijst naar het slaaptekort dat veel mensen ervaren als ze proberen rond te komen met minder slaap om aan de sociale eisen te kunnen voldoen. Een
groot onderzoek
toonde aan dat tweederde van de volwassenen meer dan een uur meer slaapt in het weekend dan doordeweeks, en dat hoewel de wektijden hetzelfde blijven, we later naar bed gaan. Onderzoekers beweren dat dit onze interne biologische klok verstoort, de slaap beïnvloedt en ook het risico op gewichtstoename en obesitas aanzienlijk verhoogt.

De meesten van ons kunnen echter niet zomaar de wekker in de prullenbak gooien en tegen de baas zeggen dat we er zijn wanneer we opstaan. Het volgen van goede slaapgewoonten en ervoor zorgen dat je genoeg slaap krijgt zijn wel goede manieren om te beginnen met het repareren van je interne klok.

1. Volg een goede slaaphygiëne

Slaaphygiëne verwijst naar gewoonten waarvan is aangetoond dat ze helpen om beter te rusten. Deze omvatten zaken als:

Het eten van een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen, en het drinken van veel zuiver water gedurende de dag.
Het vermijden van stimulerende middelen in de avond, zoals cafeïne.
Regelmatige lichaamsbeweging en wat tijd in de zon (voor vitamine D).
Slapen in een koelere slaapkamer met een comfortabele matras en beddengoed.
Minimaliseer het gebruik van elektronica zoals smartphones en tv’s voor het slapen gaan, en houd slaapkamers zo donker mogelijk tijdens de rust.

2. Ga met voldoende tijd naar bed

Als u ’s ochtends niet wakker kunt worden zonder wekker of als u zich suf voelt nadat u vaak wakker bent geworden, kijk dan eens naar hoeveel slaap u eigenlijk krijgt.

3. Houd regelmatige uren aan, vermijd snoozen

Als u een van de velen bent die niet op tijd wakker kan worden zonder wekker, zal het u misschien verbazen dat we eigenlijk allemaal een soort inwendig alarm hebben. Onderzoekers hebben biologische processen geïdentificeerd die het lichaam laten weten wanneer het tijd is om slaperig te worden en wanneer het tijd is om wakker te worden.

De beste manier om dit natuurlijke ritme te ondersteunen is het aanhouden van een regelmatige bedtijd en wektijd. Mensen met een regelmatig schema worden vaak al wakker voordat hun wekker afgaat, bijvoorbeeld.

Maar er zijn verschillende dingen die onze interne klok van slag kunnen brengen, zoals ouder worden, veranderende schema’s en reizen. Dus, wekkers zijn niet allemaal slecht, en voor veel mensen zijn ze heel noodzakelijk om een regelmatig schema aan te houden.

4. Probeer een slimmere wekker

Een paar bedrijven en app-ontwikkelaars bieden vriendelijkere versies van de wekker genaamd wake up lights. Van het wekken met fel licht of trillingen tot het instellen van een meer ideale wektijd in uw slaapcyclus. Misschien vindt u dat een van deze oplossingen u helpt op tijd wakker te worden zonder het hoofdpijnverwekkende geblaat van een traditionele klok.

5. Luister naar je lichaam

Als je elke ochtend suf en moe wakker wordt, is het misschien tijd om je slaapschema aan te passen, misschien door 15 of 30 minuten eerder naar bed te gaan tot je je frisser voelt.
Veranderingen in leeftijd, stress, gezondheid en vele andere dingen beïnvloeden de hoeveelheid slaap die we nodig hebben.

wekker

https://fabmagazine.nl/wake-up-light-geld-waard/