Experitech
Image default
Gezondheid

De schade van een tekort van vitamine B12

Vitamine B12 is essentieel in onze voeding. We hebben het nodig voor veel systemen in ons lichaam. Een tekort kan zorgen voor gastro-intestinale, hematologische, neurologische en psychische problemen. De psychische problemen komen vaak pas later dan de andere problemen. Deze problemen zijn onder andere bloedarmoede. De psychische problemen zijn onder andere stemmingswisselingen, depressiviteit, disoriëntatie, concentratiestoornissen, slapeloosheid, hallucinaties, geïrriteerdheid en paranoia.

In 1988 bleek uit een onderzoek dat 28 procent van de patiënten neuropsychiatrische symptomen ondervond door een B12 tekort. Hierdoor hadden ze geen anemie of macrocytose. De symptomen die hier bij kwamen kijken zijn een vermindering van je zintuigen, pareshesie, ataxaie, psychische aandoeningen en dementie. Het B12 tekort kwam waarschijnlijk doordat de patiënten geen anemie of macrocytose hadden en dat het testen van homocysteïne en MMA voorgaand en achteraf te behandeling heel erg handig kan zijn voor een efficiënte diagnose.

Deze symptomen komen vaak voor bij volwassenen. Echter zijn er ook enkele gevallen bekend over jonge mensen met deze symptomen, zoals kinderen. Een jongen van 12 jaar oud bleek 2 jaar lang last te hebben van tremoren, afasie en nerveusheid. Hij werd introvert en stopte soms dagenlang met eten. Hij was vaak boos en sprak tegen zichzelf. Hij kon op een gegeven moment niet meer slapen of lopen. Zijn behandeling bestond uit verschillende injecties van B12 van 1000 mcg per dag. Na een week waren er al duidelijke verbeteringen de zien. Hij begon weer te praten en te lopen en zelfstandig te functioneren.

Het is belangrijk dat het duidelijk is dat neuropsychiatrische symptomen ver vooraf het ontstaan van anemie kan gaan. Soms wel met jaren. Ook kunnen ze voorkomen met een compleet gezond bloedbeeld. Het is opvallend dat 50 jaar later deze kennis grotendeels verloren is gegaan bij de artsen. Zij willen vaak niet testen op vitamine B12 of zien het tekort vaak niet als een reden voor geen anemie en macrocytose. B12 is goed aan te vullen met voedingssupplementen, zoals 5-HTP en topvitamins.

http://www.topvitamins.nl/