Experitech
Image default
Woning en Tuin

Houtkachel gietijzer

Door de geschiedenis heen zijn er talloze creatieve uitvindingen geboren op het gebied van verwarming. In de loop der tijd zijn de zogenaamde houtkachels ontwikkeld en zijn vandaag de dag nog altijd een geliefde vorm van verwarming. Houtkachels zijn verkrijgbaar in twee categorieën. Zo is er de houtkachel gietijzer categorie en uitvoeringen die uit plaatstaal zijn vervaardigd. HGB-Trading wil u graag de belangrijkste verschillen laten zien tussen deze twee. Om welke reden zou u voor een gietijzeren houtkachel kiezen of juist voor een stalen variant?

 

Het klassieke houtkachel gietijzer

 

Houtkachel gietijzer is het traditionele materiaal waarvan kachels werden vervaardigd. Van het klassieke houtkachel gietijzer worden uiterst sfeervolle kachels geproduceerd, waarin vaak sierlijke figuren zijn verwerkt. Daarnaast is er op de bovenkant van een houtkachel gietijzer een warmhoudplaat bevestigd. Wij zullen nu kort met u de belangrijkste kenmerken van een kachel uit de gietijzer categorie doornemen.

 

De mogelijke motieven voor uw houtkachel

 

Een houtkachel gietijzer model is samengesteld uit verscheidene onderdelen, die separaat zijn gegoten in een ijzergieterij. Van fijnzand wordt een mal gemaakt en vervolgens gevuld met het houtkachel gietijzer. Door middel van mallen wordt het mogelijk om de losse onderdelen in vrijwel iedere potentiële vorm te gieten. Op deze manier vervult het gietijzer een zowel functionele als versierende rol. Houtkachel gietijzer is een solide materiaal, waarbij er geen sprake is van zwakke lasnaden.

 

Gietijzeren houtkachel in uw persoonlijke stijl

 

Uw houtkachel gietijzer kan worden voorzien van sierlijke figuren, zoals u onder andere bij ons model 25 – 12 KW, The Large Sideview, goed kunt zien. The Large Sideview is een houtkachel gietijzer van het merk Warmfire, waar HBG-Trading mee samenwerkt. Houtkachel gietijzer hoeft niet specifiek te worden vervaardig tot een klassiek ogend model. HBG-Trading heeft in de houtkachel gietijzer categorie een reeks modellen in een modern jasje. Als voorbeeld is er het houtkachel gietijzer model Koza K8, 46 – 9 KW, eveneens van de gerenommeerde producent Warmfire.

 

Houtkachel gietijzer voor duurzaamheid en degelijkheid

 

Houtkachel gietijzer is zo duurzaam door onder andere de samenstelling ervan. Gietijzer is eigenlijk een mengsel van ijzer, koolstof, mangaan en silicium. Na het omsmelten wordt de vloeibare massa in mallen gegoten en dikwijls met vormzand gevormd. Een belangrijk kenmerk van houtkachel gietijzer is dat deze een relatief hoog koolstofgehalte heeft. Dit brengt enkele voordelen met zich mee, waaronder slijtvastheid en resistentie tegen corrosie.

 

Een kleine ongunstigheid ligt in het feit dat het hoge koolstofgehalte in houtkachel gietijzer niet permanent vervormd kan worden. Daardoor is het tamelijk breekbaar. Plaatstaal daarentegen kan worden gebogen tot elke gewenste vorm. Ook bij houtkachel gietijzer is buigen mogelijk, echter zullen er vanaf een bepaald punt breuken kunnen ontstaan. Uiteraard is houtkachel gietijzer geen kwetsbaar product wanneer we ervan uitgaan dat u uw houtkachel voor normale doeleinden gebruikt. Daarbij zult u niet te maken krijgen met schade. Houtkachel gietijzer is een duurzaam product, ook omdat er frequent gebruik wordt gemaakt van gerecycled metaal bij de productie.

 

Kleurrijke houtkachel gietijzer met emaillelaag

 

Doordat houtkachel gietijzer juist zo vormvast is kan het worden voorzien van een mooie kleurrijke emaillelaag. Niet alleen brengt dit extra sierlijkheid met zich mee, maar wordt uw houtkachel gietijzer nóg duurzamer! De emaillelaag vormt een beschermende laag tegen corrosie.

 

Kiezen voor gietijzer of plaatstaal?

 

Een houtkachel van plaatstaal heeft op zijn beurt een reeks eigen voordelen. Het eerste opvallende voordeel hiervan is de convectiewarmte, die ervoor zorgt dat de warmte over uw gehele woning kan worden verspreid. Ten tweede brengt een plaatstalen houtkachel een maximaal rendement met zich mee, oplopend tot maar liefst 90%. Dit is aanmerkelijk hoger dan bij de houtkachel gietijzer variant. En, afhankelijk van uw stijl, kan het moderne design van een plaatstalen kachel een reden te zijn om hiervoor te kiezen. Evenals het relatief lage gewicht, ten opzichte van gietijzer.

 

De houtkachel gietijzer uitvoering heeft weer andere voordelen. Als u uw kachel goed onderhoudt, kan een gietijzerkachel een leven lang meegaan. Ze zijn dus zeer degelijk en duurzaam. Een sierlijke, kleurrijke uitvoering, voorzien van mooie decoraties, afgewerkt met een mooie emaillelaag. Als laatste voordeel de stralingswarmte die houtkachel gietijzer mogelijk maakt. Stralingswarmte kan heel prettig zijn als u met uw vrienden of familie rond uw kachel zit. U kunt heerlijk genieten van uw eigen houtvuur, dat snel opwarmt!

 

Ieder materiaal kent zijn eigen voordelen. Zowel de gietijzer- als plaatstaaluitvoering is bij ons verkrijgbaar. HGB-Trading licht u graag voor over welke soort kachel bij uw persoonlijke situatie past. Neem voor meer informatie contact met ons op.http://www.hgb-trading.nl/houtkachels

http://www.hgb-trading.nl/houtkachels