Experitech
Image default
Woning en Tuin

Pelletkachel een rage op verwarmgebied

Volgens de krantenartikelenkoppen van een aantal jaar terug zou de pelletkachel een rage worden in ons land. Maar is het ook zo ver gekomen? In Oostenrijk zijn de pelletkachels voor meer dan 60% het meest populaire verwarmingstype. De meerderheid daar gebruikt dan ook een pelletkachel CV, in tegenstelling tot Nederland waar men nog steeds een een CV verwarming gebruikt.

Pelletkachel, het woord verraad het al bijna: het is een kachel die pellet-korrels verbrandt. ‘Pellets’ zijn korrels die gemaakt zijn van allerlei houtafval en in de toekomst mogelijk van koolzaadresten. De kachel zelf bevat een reservoir waar je de korrels, die men per zak kan kopen, zo in kunt gieten. De kleinere kachels gebruiken ongever een 0,5 kg korrels per uur en de grotere kachels ca. 2,5 kg per uur.

Pelletkachels zijn vaak van een eenvoudige bediening voorzien. De ingebouwde thermostaat op een vrijstaand model zal de ruimte prima op temperatuur houden. Programmeerbaar voor de hele week en vaak ook nog per dag in te stellen. Met de afstandsbediening kun je zelfs vanuit je luie stoel de pelletkachel in alle standen bedienen en aan- of uitzetten.

Laten we met het grootste voordeel beginnen: een pelletkachel is ongeveer 30% tot 40% goedkoper in stookkosten dan traditionele gas CV verwarming. Met andere woorden, je bespaart al gauw honderden euro’s op je stookkosten bij gebruik van een pelletkachel.

Vaak is een model uitgerust met een geluidloze ventilator, die de warmte door de gehele ruimte circuleert. Daarnaast is het een milieuvriendelijk systeem, want de korrels worden gemaakt van de restafval. Je kunt optimale verbranding bereiken door een goed geregelde dosering van de pellets. Een pelletkachel brandt schoner dan een houtkachel.

Gezien alle voordelen is het bijna vanzelfsprekend dat een pelletkachel razend populair is. Bij nieuwbouw en bestaande huizen doe je er hoe dan ook verstandig aan om je vooraf goed te oriënteren wat betreft de aanschaf van een kachel, omdat de kostenbesparing op den duur je investering zeker kan overtreffen. Gasprijzen zullen naar verwachting gaan stijgen en/of meer belast worden door de Nederlandse regering. Concluderend mag dus gezegd worden dat een pelletkachel kopen veel voordelen heeft en een nieuwe vorm van verwarmen kan zijn.

http://www.sunspa-pelletkachels.nl