Experitech
Image default
Woning en Tuin

Stijlen hanglampen

De naam zegt het natuurlijk al, hanglampen zijn lampen die aan het plafond hangen. Dit soort lampen is in allerlei soorten, stijlen en maten te verkrijgen en is geschikt voor alle ruimtes.

 

Verschillende stijlen hanglampen

Om te beginnen heb je de moderne design stijl. Deze stijl heeft een aantal duidelijk zichtbare kenmerken. De kleur van het staal of aluminium waar deze verlichting van wordt gemaakt is in veel gevallen zilver of wit van kleur. Vaak met een structuur van rechte lijnen en een strakke uitstraling. Ook het licht dat moderne hanglampen uitstraalt heeft een paar kenmerken. Meestal is het licht dat gebruikt wordt bij moderne lampen wat feller en witter van kleur. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van LED lichtbronnen. LED heeft een aantal voordelen boven de andere soorten lichtbronnen. Ten eerste is het erg energiezuinig en heeft het een hele lange levensduur. Daarnaast is het mogelijk dat LED meerdere kleuren aan kan nemen.

 

Klassieke stijl

De tegenovergestelde stijl van modern design is klassiek. De structuur van dit soort lampen is compleet anders. Het staal is bijna altijd bronskleurig waardoor het een wat klassiekere uitstraling heeft. In tegenstelling tot de rechte en strakke lijnen bij de moderne stijl, wordt hier veel gebruik gemaakt van kronkelingen en gebogen stangen. Ook zijn de lampen vaak versierd met bijvoorbeeld kleine stalen bladeren of kleine kristallen.

 

Industriële hanglampen

Dit is een stijl die sinds kort weer tot leven is gekomen. Hanglampen in deze stijl zijn gebaseerd op de oude fabriekslampen uit de tijd van de Industriële revolutie. Ze zijn er in alle kleuren en maten. Zo heb je een aantal die er splinternieuw uitzien, waar vaak ook nog een mooie kleur aan gegeven is. Maar je hebt ook een aantal hanglampen die een echte oude indruk achterlaten. De kleur van de kappen is dan vaak niet gelijk en geeft echt de uitstraling die de oude fabriekslampen ook hadden.

 

Verschil per ruimte

De keuze van de stijl hangt af van een aantal dingen. Ten eerste natuurlijk de persoonlijke voorkeuren, je koopt tenslotte geen lamp die je zelf niet mooi vind. Daarnaast kijkt men eerst naar het interieur, want vaak is een combinatie van een moderne kamer met een klassieke hanglamp lastig. Ten slotte hangt de beslissing ook af van de soort kamer waar de lamp in komt te hangen. De functie van een lamp verschilt namelijk per kamer en per kamer moet een lamp aan andere eisen voldoen.

 

Badkamer hanglampen

De belangrijkste functie van een hanglamp in de badkamer is dat hij een IP44 opbouw heeft. Dit wil zeggen dat hij spatwaterdicht moet zijn. De hoofdfunctie van een lamp in de badkamer is dat hij praktisch is. Het is niet gebruikelijk om een hele grote ingewikkelde lamp op te hangen. Het licht is meestal wit van kleur.

 

Woonkamer

Dit is de ruimte in het huis waar bijna iedereen de meeste tijd van de dag zich in bevinden. Soms verschilt de functie van de woonkamer per huis. Sommigen hebben ook de eettafel in de woonkamer. Zo kan de functie van de verlichting in deze ruimte dus ook verschillen. Boven de eettafel is het zeer gebruikelijk om een stijlvolle hanglamp op te hangen.

 

 

Slaapkamer

Ten eerste is het natuurlijk van belang van wie de kamer is. Voor kleine kinderen is er een enorm assortiment aan kinderlampen, voor jongens en voor meisjes. Daarnaast is ook de grootte belangrijk, want in een kleine kamer is het niet praktisch om een grote kroonluchter of iets dergelijks op te hangen.

 

Persoonlijke mening

Ik ben zelf gek op moderne hanglampen. Wat tegenwoordig trendy is, zijn langwerpige hanglampen met mooie glasplaten en mooi LED-licht. Ook industrielampen die een wat nieuwere uitstraling hebben vind ik erg goed passen bij een modern interieur

http://www.steinhauer.nl/lampen-verlichting/hanglampen