Experitech
Image default
Zorg

Collectieve zorgverzekering: alles wat u moet weten

Een collectieve zorgverzekering valt af te sluiten voor een groep mensen. Vaak gaat het om een groep collega’s die dezelfde werkgever hebben, maar het is ook mogelijk om een collectieve verzekering af te sluiten voor een groep zzp’ers, uw ledenorganisatie of uw sportclub. De collectieve verzekering heeft een aantal voordelen. Zo ontvangt ieder lid een collectiviteitskorting op de premie van de basisverzekering. Ook profiteert u mogelijk van extra vergoedingen.

 

Korting met collectieve zorgverzekering

Het grootste voordeel van de collectieve verzekering, is de korting op de premie die u vaak ontvangt. Dit heet de collectiviteitskorting. Er zijn zowel collectieve basisverzekeringen als collectieve aanvullende verzekeringen waar u uit kunt kiezen. De maximale wettelijke korting op de collectieve basisverzekering bedraagt 5%, waardoor het verschil in premie tussen collectieve en individuele zorgverzekeringen kleiner is geworden. De aanvullende verzekering kent geen maximumpercentage voor de korting. Per 2023 gaat het kortingspercentage voor de basisverzekering naar 0 en verdwijnt de collectiviteitskorting dus.

 

Collectiviteitskorting voor het hele gezin

Niet alleen u profiteert van collectiviteitskorting wanneer u een collectieve zorgverzekering afneemt, dit geldt ook voor uw gezinsleden en uitwonende, studerende kinderen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

 

Veranderen van baan bij collectieve zorgverzekering

Wanneer u via uw werkgever onder een collectieve zorgverzekering valt, vervalt doorgaans de collectiviteitskorting als u van baan verandert. In enkele gevallen is het wel mogelijk om in de collectieve verzekering te blijven, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat of wanneer de verzekeraar nog afspraken heeft met een vereniging of organisatie waarbij u bent aangesloten. Dan kunt u via deze weg gebruik blijven maken van korting op de zorgverzekering. Normaliter kunt u alleen aan het eind van het jaar overstappen van zorgverzekeraar. Dit zit anders als u van baan wisselt en overstapt naar een werkgever met een eigen collectieve verzekering. Let er op dat u dit op tijd regelt, binnen 30 dagen na uw eerste werkdag bij de nieuwe werkgever. Als u nog geen nieuw werk heeft of een eigen bedrijf stapt kunt u niet overstappen, maar wordt de collectieve polis omgezet naar een individuele polis waarbij de korting vervalt.