Experitech
Image default
Verbouwen

Welke soort contactlijm heb ik nu nodig?

Contactlijm is een op polymeren gebaseerde lijm die het vermogen heeft om zich te hechten aan droge oppervlakten. Ze bieden een hoge bodembevestiging op een zwaarder oppervlak. Na het aanbrengen op beide oppervlakken, moeten ze onmiddellijk in positie worden gebracht, voorafgaand aan contact, omdat herpositionering bijna onmogelijk is, wanneer het niet correct worden uitgevoerd. Nadat de binding is gemaakt, wordt deze meestal ingedrukt of opgerold om volledig contact met het item te verzekeren. De hoge aanvangssterkte van contactlijm maakt ze ideaal voor verschillende toepassingen, met name in de bouw. Omdat de kleefstof wordt gedroogd vóór het lijmen, kunnen contactkleefstoffen worden gebruikt om grote oppervlakken niet-poreuze substraten te lijmen.

Twee soorten contactlijm
De meeste zijn gebaseerd op dispersie van water en oplosmiddelen. Op Oplosmiddelen gebaseerde systemen drogen sneller en zorgen ervoor dat bindingen sneller kunnen worden gemaakt. Aangezien ze ontvlambaar oplosmiddel bevatten, moet de juiste zorg worden genomen voor een veilige hantering, omdat het anders brandwonden kan veroorzaken. Bovendien moeten regelgevingen omtrent het milieu in acht worden genomen. Contactlijmen op waterbasis kunnen worden verkort door verwarming of verhoogde luchtbeweging. Beide lijmen zijn goed geschikt voor geautomatiseerde assemblage van laminaten met een groot oppervlak met behulp van een spray of roller. Ze kunnen op grote schaal worden gebruikt om werkbladen, bouwpanelen, meubels en zijpanelen voor recreatieve voertuigen te monteren.

Welke lijm gebruik ik voor wat?
daarnaast kan contactlijm op waterbasis het gebruik van roestvrijstalen applicatieapparatuur en kunststof leidingen vereisen. maar op contact gebaseerde lijmen op basis van oplosmiddelen zijn doorgaans toleranter voor oppervlaktebesmetting, omdat ze giftig en ontvlambaar zijn. Ze worden het best gebruikt op rubber, metaal en harde kunststoffen die in badkamers, keukens en andere gebieden met een groot toepassingsgebied kunnen worden gebruikt.

https://www.spuitlijmconcurrent.nl/contactlijm-kopen/