Experitech
Image default
Aanbiedingen

Wat is narcolepsie?

Wat is narcolepsie?

Narcolepsie is een chronische slaapstoornis die wordt gekenmerkt door overweldigende slaperigheid overdag en plotselinge aanvallen van slaap. Mensen met narcolepsie vinden het vaak moeilijk om lang wakker te blijven, ongeacht de omstandigheden. Narcolepsie kan ernstige verstoringen in uw dagelijkse routine veroorzaken.

Chronische aandoening

Soms kan narcolepsie gepaard gaan met een plotseling verlies van spierspanning (kataplexie), wat kan worden uitgelokt door sterke emoties. Narcolepsie die optreedt met kataplexie wordt type 1 narcolepsie genoemd. Narcolepsie die optreedt zonder kataplexie staat bekend als type 2 narcolepsie. Narcolepsie is een chronische aandoening waarvoor geen genezing bestaat. Medicijnen en veranderingen in levensstijl kunnen u echter helpen de symptomen onder controle te houden. Steun van anderen – familie, vrienden, werkgevers, leraren – kan u helpen om met narcolepsie om te gaan.

Symptomen

De tekenen en symptomen van narcolepsie kunnen de eerste jaren verergeren en daarna levenslang aanhouden. Ze omvatten:

  • Overmatige slaperigheid overdag: Mensen met narcolepsie vallen zonder waarschuwing in slaap, altijd en overal. U kunt bijvoorbeeld aan het werk zijn of met vrienden aan het praten zijn en plotseling in slaap vallen, gedurende een paar minuten tot een half uur. Wanneer u wakker wordt, voelt u zich verfrist, maar uiteindelijk wordt u weer slaperig. Het kan ook zijn dat u gedurende de dag minder alert bent en zich minder goed kunt concentreren. Overmatige slaperigheid overdag is meestal het eerste symptoom dat optreedt en is vaak het meest hinderlijk, waardoor het moeilijk voor u is om u te concentreren en volledig te functioneren.
  • Plotseling verlies van spierspanning: Deze aandoening, die cataplexie (KAT-uh-plek-see) wordt genoemd, kan een aantal lichamelijke veranderingen veroorzaken, van onduidelijke spraak tot volledige zwakte van de meeste spieren, en kan tot een paar minuten duren. Cataplexie is oncontroleerbaar en wordt uitgelokt door intense emoties, meestal positieve zoals lachen of opwinding, maar soms ook angst, verrassing of woede. Als u bijvoorbeeld lacht, kan uw hoofd ongecontroleerd hangen of kunnen uw knieën plotseling knikken. Sommige mensen met narcolepsie ervaren slechts een of twee episodes van kataplexie per jaar, terwijl anderen dagelijks talrijke episodes hebben. Niet iedereen met narcolepsie ervaart kataplexie.
  • Slaapverlamming: Mensen met narcolepsie ervaren vaak een tijdelijk onvermogen om te bewegen of te spreken bij het in slaap vallen of bij het wakker worden. Deze episoden zijn meestal kort – duren een paar seconden of minuten – maar kunnen beangstigend zijn. U kunt zich bewust zijn van de aandoening en er nadien geen moeite mee hebben zich de aandoening te herinneren, ook al had u geen controle over wat er met u gebeurde. Deze slaapverlamming bootst het soort tijdelijke verlamming na dat normaal optreedt tijdens een periode van slaap die snelle oogbewegingen (REM) slaap wordt genoemd. Deze tijdelijke onbeweeglijkheid tijdens de REM-slaap kan uw lichaam verhinderen om droomactiviteiten uit te voeren. Niet iedereen met slaapverlamming heeft echter narcolepsie. Veel mensen zonder narcolepsie ervaren enkele episoden van slaapverlamming.
  • Veranderingen in de snelle oogbewegingen (REM) slaap: REM-slaap is typisch wanneer de meeste dromen gebeuren. Bij mensen met narcolepsie kan de REM-slaap op elk moment van de dag optreden. Mensen met narcolepsie gaan vaak snel over naar de REM-slaap, meestal binnen 15 minuten na het inslapen.
  • Hallucinaties: Deze hallucinaties worden hypnagogische hallucinaties genoemd als ze optreden terwijl u in slaap valt en hypnopompische hallucinaties als ze optreden bij het ontwaken. Een voorbeeld hiervan is het gevoel alsof er een vreemde in uw slaapkamer is. Deze hallucinaties kunnen bijzonder levendig en beangstigend zijn omdat u misschien nog niet volledig slaapt wanneer u begint te dromen en u uw dromen als de werkelijkheid ervaart.

Andere kenmerken

Mensen met narcolepsie kunnen ook andere slaapstoornissen hebben, zoals obstructieve slaapapneu – een aandoening waarbij de ademhaling de hele nacht door begint en stopt – rustelozebenensyndroom en zelfs slapeloosheid.

Sommige mensen met narcolepsie ervaren automatisch gedrag tijdens korte perioden van narcolepsie. U kunt bijvoorbeeld in slaap vallen terwijl u een taak uitvoert die u normaal uitvoert, zoals schrijven, typen of autorijden, en u blijft die taak uitvoeren terwijl u slaapt. Wanneer u wakker wordt, kunt u zich niet herinneren wat u hebt gedaan, en waarschijnlijk hebt u het niet goed gedaan.

Wilt u meer weten over narcolapsie? Ga naar Slaapwijsheid.