Experitech
Image default
Architectuur

Veel meer licht met lichtstraten

In winkelcentrums worden lichtstraten al lang gebruikt voor licht en om winkelende mensen te beschermen tegen het weer. In plaats van een plafond zijn er lichtstraten waardoor er licht naar binnen komt en waardoorheen mensen de buitenlucht kunnen zien.

De lichtstraten bestaan uit glas en hebben alleen een frame dat meestal uit aluminium bestaat. Je kunt het vergelijken met grote raampartijen maar dan op het dak. Als je naar boven kijkt kun je dan ook de hemel zien en door het licht dat naar binnen komt verbruikt een winkelcentrum ook minder stroom. Deze idee is door de jaren heen ook bij ontwerpen van woningen gebruikt en er zijn dan ook woningen met lichtstraten gebouwd maar pas in de afgelopen jaren is het echt aangeslagen.

Moderne woningen hebben vaak een kleine lichtstraat op het dak wat dezelfde functie heeft als het dak. Je kunt er natuurlijk alleen wel doorheen kijken en zo genieten van de hemel boven. Bij mooi weer is er de hele dag zon in het huis en op heldere dagen kun je sterren bekijken vanuit je eigen huis. Het is dan ook niet zo gek dat het idee enorm aangeslagen is. Veel mensen laten zelfs hun eigen lichtstraten bouwen voor hun woning.

Gerelateerde artikelen

Een bouwkundige tekenaar inhuren voor bedrijf