Experitech
Image default
Bedrijven

Toegankelijkheid voor rolstoelen

Tegenwoordig worden veel gebouwen rolstoeltoegankelijk gemaakt. Rolstoeltoegankelijkheid wordt dan ook steeds belangrijker in deze maatschappij. Rolstoeltoegankelijkheid houdt in dat gebouwen en plekken worden afgestemd op rolstoelgebruikers. Je kan hierbij denken aan een gebouw waarbij de dorpels worden weggehaald. Toch zijn tegenwoordig nog niet alle gebouwen rolstoeltoegankelijk. Is dit niet het geval dan moeten rolstoelgebruikers vaak geholpen worden door bijvoorbeeld een drempelhulp. Ben je benieuwd naar rolstoeltoegankelijkheid? Lees dan verder.

 

Wet

In 2017 is er een wet gemaakt waarbij het voor bedrijven verplicht is om openbare gebouwen toegankelijk te maken voor iedereen. Op deze manier is er geprobeerd om de toegankelijkheid van alle gebouwen in Nederland te verbeteren. Toch blijkt dat er nog steeds veel bedrijven niet op de hoogte zijn van deze wet, waardoor veel bedrijven nog steeds niet vriendelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Zouden deze bedrijven dit wel zijn dan kunnen er tot wel 25% meer klanten of sollicitanten het bedrijf bereiken. Dit is dus niet alleen een wet voor maatschappelijke voordelen, maar ook voor directe voordelen die aan het bedrijf kunnen worden gegeven.

 

Eisen

Wil je dat je bedrijf rolstoelvriendelijk wordt? Dan moet je bedrijf voldoen aan een aantal eisen. Als eerste moeten de gangpaden minimaal 90 centimeter breed zijn. Zo heeft de rolstoelgebruiker genoeg ruimte om door het gangpad te rijden. Als tweede moeten de trappen worden aangepakt. Een persoon die in een rolstoel zit kan zich niet verplaatsen via een trap. Een lift plaatsen zou dan een oplossing kunnen zijn. Veel liften zijn automatisch al afgestemd op rolstoelgebruikers. Wil je geen standaard lift plaatsen dan zou je ook nog kunnen denken aan een trappenlift. Een trappenlift werkt net zo goed als een normale lift. Daarnaast moet je kijken dat de entree rolstoelvriendelijk is. Kies voor een draaideur of een deur die automatisch opent. Als laatste moet je als bedrijf zo weinig mogelijk drempels door heel het pand hebben liggen en heb je deze wel dan moet er een drempelhulp aanwezig zijn.

https://drempelhulp.com/wat-is-rolstoeltoegankelijkheid/