Experitech
Image default
Dienstverlening

Wat is een elektromonteur?

Installatie, onderhoud en reparatie van elektrische systemen en apparatuur zijn de verantwoordelijkheden die een elektromonteur heeft. Ze voeren hun werk uit in verschillende omgevingen, zoals woningen, werkplekken, industrieën en overheidsstructuren.

Elektromonteurs hebben vaak een diploma in elektrotechniek of andere verwante vakgebieden en ze moeten meestal hun opleiding aan een technische school af te ronden. In Nederlands hangt dit af van het niveau van een elektromonteur. Dit kan op het MBO, maar ook op het HBO of de WO. 

Functie omschrijving van een elektromonteur

Het installeren van elektrische systemen en apparatuur in overeenstemming met de geldende normen en voorschriften is de primaire verantwoordelijkheid van de elektromonteur. Dit kan variëren van het installeren van elektrische systemen in al bestaande constructies tot het installeren van stroom in nieuwbouwprojecten. Bovendien kunnen elektromonteurs defecte of defecte elektrische apparatuur en systemen onderhouden en repareren. Dit kan variëren van het vervangen van beschadigde componenten tot het identificeren van problemen en het uitvoeren van reparaties.

Certificering en opleiding van een elektromonteur

Terwijl sommige elektriciens kiezen voor een beroepsopleiding, gaan anderen naar universiteiten om een bachelor- of associaties degree in elektrotechniek te behalen. Integendeel met Nederland is het in de VS gebruikelijk dat elektriciens gecertificeerd zijn in overeenstemming met de staat waarin ze werken. Dit kan inhouden dat u een test moet afleggen en een bepaalde hoeveelheid werkervaring moet opdoen.

Om de elektrische eisen van consumenten vast te stellen, werken elektriciens vaak samen en spreken ze met hen. Om te garanderen dat elektrische projecten op tijd, en binnen budget worden afgerond, moeten ze ook in contact kunnen komen met andere experts zoals aannemers en ingenieurs. Naast een goed begrip van elektrische wet- en regelgeving, moeten elektromonteurs ook bekwaam zijn in het oplossen van problemen.