Experitech
Image default
Zakelijk

ERP voor techbedrijven

De ICT-markt groeit enorm. In het digitaliserende tijdperk wordt IT sociaal en economisch steeds belangrijker. Wij willen daarom kijken hoe ERP IT-bedrijven kan ondersteunen in de huidige groeiende markt en wat de vereisten zijn van ERP-software binnen deze sector.

In het kort: Wat is ERP?

ERP is de afkorting voor Enterprise Resource Planning. Dit beschrijft de ondernemende taak om alle beschikbare middelen (resources) zo efficiënt mogelijk in te zetten. Hiervoor worden de processen zoveel mogelijk geoptimaliseerd en op een besparende manier ingericht.

Met een ERP-systeem kunnen al deze middelen optimaal worden ingepland voor de bestaande processen. Aan de ene kant is het belangrijk dat elk proces te allen tijde wordt uitgerust met de nodige middelen in de juiste hoeveelheid en dat verspilling van apparatuur zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Welke functies heeft een techbedrijf nodig in ERP-software?

De selectie van modules en functies hangt af van de respectieve branche waarin het ICT-bedrijf opereert. Daarom willen we op dit punt de afzonderlijke sectoren bekijken en een paar belangrijke functies voor hen benadrukken, want niet elke sector heeft bijvoorbeeld MRP nodig.

ERP software voor IT-dienstverleners

IT-dienstverleners werken bijvoorbeeld vaak projectmatig. U voert projecten uit met een klant en ondersteunt deze voor, tijdens en na de oplevering van het project. Dienovereenkomstig hebben deze bedrijven ERP-software nodig met ‘project management’. Dit vormt een centraal platform voor elke projectgerelateerde communicatie tussen alle betrokkenen.

ERP software voor IT-handelaren

In het geval van een retailer wordt onderscheid gemaakt tussen groothandel en detailhandel. Afhankelijk van de omstandigheden is bijvoorbeeld een productcatalogus gekoppeld aan de ERP-software geschikt, die door (potentiële) klanten via een CRM-interface kan worden bekeken. Bestellingen worden dan ook direct via het systeem geplaatst, zodat onderbrekingen worden vermeden en procesoverschrijdende transparantie ontstaat.

ERP software voor producerende IT bedrijven

De productie heeft voornamelijke baat bij planning en -controle. Zogenaamde PPS-systemen worden zowel gebruikt voor de voorbereidende planning als voor het monitoren van de lopende productie. Ze hanteren echter meer een strategische aanpak.

Voor de controle van de operationele productie wordt daarom, in combinatie met een PPS-systeem, gebruik gemaakt van een MES systeem. Om de volledige capaciteit van beide systemen te benutten moeten deze beide onderdeel zijn van de ERP-software.

Aanbieders van PPS-systemen bieden hun klanten door de toenemende verschillen per bedrijfstak vaak branchespecifieke oplossingen. Deze oplossingen bevatten dan de standaardfuncties die in de sector nodig zijn en zijn daardoor beter in staat om sectorspecifieke processen in kaart te brengen.

ERP-leverancier Qbil

Er zijn vele leveranciers in de markt, Qbil is er een van. Qbil Software ontwikkelt ERP-software voor de logistiek en handel in grondstoffen en andere resources. Met het systeem krijgt u realtime inzichten in uw verkoop en inkoop, voorraden en meer.