Experitech
Image default
Sport

Locatie van je hengels kan bepalend zijn voor je vangsten!

Soms lijkt het zo simpel. Je komt aan bij de waterkant en je gooit je hengel uit. Lekker in de zon wachtend op een aanbeet. Einde van de dag kom je tot de conclusie dat ze geen honger hadden of dat ze gewoon ergens anders zwommen. Dat het verschil uitmaakt dat je vanaf de andere kant van het water op dezelfde plek wel vis had kunnen vangen, daar staan niet veel vissers bij stil. Toch is dit het geval. In de hengelsport zijn meer dan voldoende verhalen vinden die dit onderschrijven. 

Dat de vangsten beter waren geweest aan de andere kant heeft te maken dat je mogelijk direct in de aanzwemroute van de vis je lijnen strak door het water hebt lopen. Zeker dressuurgevoelige vis als karper weet dit als geen ander. Doordat de karper geattendeerd is op een vislijn, zal deze veel minder genegen zijn om ook daadwerkelijk te gaan azen op een mooi aangevoerde stek. Het kennen van deze trekroutes is dan ook heel erg belangrijk om de vis goed te onderscheppen. Vissen van de overkant van deze stek had de karper niet geallermeerd op een visser op de kant. De kans dat deze wel de stek had aangedaan was dan een stuk groter. Bij helder water kan je de trekroutes goed vinden. Op troebel water is dit een stuk lastiger. Door het goed observeren kan je toch veel te weten komen. Hierbij kan je bijvoorbeeld letten op de volgorde van aanbeten op je hengel. Komen de eerste aanbeten altijd op je rechterhengel en dan op je linkerhengel, dan kan dit in een indicatie zijn hoe de vis daar zwemmen. Ook kan je kijken hoe laat andere vissers aan het water hun vissen vangen. 

Mocht het niet mogelijk zijn om vanaf een andere kant een stek te bevissen dan kan je nog altijd met slappe lijnen vissen. De beetregistratie in de eerste meters kan dan een stuk minder zijn, maar de kans op een aanbeet des te groter. Trek hierbij na het inwerpen de lijn strak onder water en laat de vismolen openstaan. De vislijn kan hierdoor goed naar de bodem afzakken. Na een minuut of 10 kan je de beugel dichtdoen en een heel lichte waker op de lijn plaatsen. Hiermee zal een aanbeet toch snel doorkomen.

 

https://www.sportvisgigant.nl/