Experitech
Image default
Verbouwen

Hoe pak je incidentenregistratie aan?

Hoe zorg je nou voor een gestructureerde en goede incidentregistratie? Bij een bedrijfsongeval moet je alles zo goed mogelijk en nauwkeurig mogelijk vastleggen. Hoe je dat doet, lees je in deze blog! We vertellen je hier alles over welke gevaren er zijn, maar we laten je ook zien wat de beste methode is en hoe het dus anders kan.

Hoe zorg je voor een incidentregistratie?

Het is belangrijk dat het management en de leidinggevenden achter de registratie van incidenten en de incidenten zelf een belangrijk onderdeel vinden. Vanaf bovenaf in de organisatie moet het namelijk gedragen worden. De voortgang nauwgezet volgen is een mooi begin. Hiermee krijg je ook meteen inzicht in de mogelijke scenario’s voor de risico’s. In iedere organisatie is vaak wel een verbetering te vinden voor de RI&E. Voornamelijk als je als organisatie hier nog niet eerder iets mee hebt gedaan. Enkele voorbeelden zijn de registratie van een incident of het beheer en de opvolging van een incident. Op deze manier krijg je een complete dynamische RI&E die real-time is bij te houden. Risico’s maar ook echte incidenten worden op deze manier zeker verkleind.

Soorten risico’s

Er zijn verschillende soorten risico’s die je op kunt lopen bij een RI&E:

1. Financiële risico’s, door verzuim maar ook materiaalschade.

2. Juridische rompslomp, wanneer nalatigheid een rol speelt

3. Imagorisico, bij letsel of erger

4. Veiligheid, van de medewerkers staat op het spel

5. Stillegging van productie, wanneer er een claim is 

Het is als organisatie van groot belang om hier rekening mee te houden.

 

 

De eerste stap

Een ongevallenformulier is de eerste stap naar een goede basis. Een dergelijk formulier helpt je bij de risico’s die je op kunt lopen en die ook al opgelopen zijn. Het risico en de gevolgen van incidenten zijn per bedrijf verschillend. Wanneer er niets wordt gedaan is de kans op een ongeluk groter. Ook de ernst van de schade kan behoorlijk uiteen lopen. Maar een situatie is altijd al erg genoeg en er één te veel. Zeker wanneer deze voorkomen had kunnen worden.

https://www.raatwerk.nl/rie-advisering/