Experitech
Image default
Aanbiedingen

Alles wat u moet weten over sterkteberekeningen en FEM analyses

Wanneer u een nieuw product op de markt wilt lanceren is het uiteraard belangrijk dat het product ook daadwerkelijk veilig gebruikt kan worden. Dit kan heel breed gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan kinderspeelgoed. Hierbij mogen er geen gevaarlijke, giftige stoffen vrijkomen wanneer het kind op het speelgoed sabbelt of bijt. Dit is een vrij simpel voorbeeld. Ingewikkelder wordt het al wanneer we kijken naar de luchtvaart. Een vliegtuig moet de passagiers veilig van A naar B kunnen vervoeren. Zo moeten de vleugels bestand zijn tegen alle krachten die er tijdens de vlucht op komen te staan. Maar hoe kunt u zoiets nu eigenlijk op een verantwoorde manier testen? Met een FEM analyse. In deze blog leest u hier meer over.

Wat is een FEM analyse?

FEM is de afkorting voor Finite Element Method. Met deze methode kunnen ingewikkelde en complexe sterkteberekeningen worden uitgevoerd. Vaak wordt dit gedaan in de ontwerpfase van een innovatief product, zoals een nieuwe, complexe machine bijvoorbeeld. Tijdens zo’n FEM analyse wordt de werkelijkheid zo goed als mogelijk nagebootst door middel van simulaties. Dit soort complexe sterkteberekeningen worden niet alleen toegepast in de luchtvaart, maar ook in de automobielindustrie, de scheepsbouw en bij chemische en farmaceutische bedrijven bijvoorbeeld.

Waarom is een FEM analyse zo belangrijk?

Dankzij een gedegen FEM analyse krijgt u inzicht waar de zwakke punten in het ontwerp zich bevinden. Is de constructie bijvoorbeeld wel sterk genoeg om alle, soms wisselende, lasten te kunnen dragen? Daarnaast geeft een FEM analyse inzicht in het meest geschikte materiaal voor een specifiek onderdeel. Dit alles zorgt ervoor dat u een veilig product op de markt kunt zetten, met minder prototyping en fysieke testopstellingen. Ook krijgt u zo een beter beeld van hoe het gebruikte materiaal zich in de loop van de tijd zal gaan gedragen. Denk aan metaalmoeheid. 

Bij wie moet ik zijn voor een professionele en betrouwbare sterkteberekening?

Voor een professionele en betrouwbare sterkteberekening bent u bij High Tech Alliance aan het juiste adres. Bij dit bedrijf zijn ze namelijk zeer bedreven in het uitvoeren van professionele FEM analyses. Informeer eens naar de mogelijkheden!

https://www.hightechalliance.nl/