Experitech
Image default
Bedrijven

De mechanische polshorloge en de geschiedenis hiervan

Dit eindigde in minder dan een decennium – bijna 100 jaar van dominantie door de mechanische polshorloge erfenis. Moderne kwartsbewegingen worden in zeer grote hoeveelheden geproduceerd, en zelfs de goedkoopste polshorloges hebben meestal kwartsbewegingen. Terwijl mechanische bewegingen meestal enkele seconden per dag kunnen worden uitgeschakeld, kan een goedkope kwartsbeweging in het polshorloge van een kind nog steeds nauwkeurig zijn tot op een halve seconde per dag, tien keer nauwkeuriger dan een mechanische beweging.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Na een consolidatie van de mechanische horloge-industrie in Zwitserland in de jaren zeventig van de vorige eeuw is de massaproductie van kwartspolshorloges van start gegaan onder leiding van de Swatch Group of companies, een Zwitsers conglomeraat met verticale controle van de productie van Zwitserse horloges en aanverwante producten. Voor quartz polshorloges, dochterondernemingen van Swatch produceren horlogebatterijen (Renata), oscillatoren (Oscilloquartz, nu Micro Crystal AG) en geïntegreerde schakelingen (Ebauches Electronic SA, omgedoopt tot EM Microelectronic-Marin). De lancering van het nieuwe SWATCH merk in 1983 werd gekenmerkt door een gedurfde nieuwe vormgeving, design en marketing. Vandaag de dag behoudt de Swatch Group zijn positie als ’s werelds grootste horlogebedrijf.

Impact op de Seiko horloge

Seiko’s inspanningen om de kwarts- en mechanische bewegingen te combineren werpen hun vruchten af na 20 jaar onderzoek, wat leidde tot de introductie van de Seiko Spring Drive, voor het eerst in een beperkte binnenlandse marktproductie in 1999 en in de wereld in september 2005. De Spring Drive houdt de tijd binnen de kwarts normen zonder het gebruik van een batterij, met behulp van een traditionele mechanische tandwielaandrijving aangedreven door een veer, zonder de noodzaak van een balanswiel.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

In 2010 introduceerde Miyota (Citizen Watch) uit Japan een nieuw ontwikkeld uurwerk dat gebruik maakt van een 3-punts kwartskristal dat exclusief voor Bulova werd geproduceerd voor gebruik in de Precisionist of Accutron II lijn, een nieuw type kwartshorloge met ultrahoge frequentie (262.144 kHz), waarvan wordt beweerd dat het nauwkeurig is tot op + / – 10 seconden per jaar en dat een gladde veegbeweging van de seconde heeft in plaats van een die elke seconde springt.

Radiotijdsignaalhorloges zijn een soort elektronische kwartshorloges die de tijd synchroniseren (tijdoverdracht) met een externe tijdbron zoals in atoomklokken, tijdsignalen van GPS-navigatiesatellieten, het Duitse DCF77-signaal in Europa, het WWVB-signaal in de VS, en andere. Bewegingen van dit type kunnen – onder andere – de tijd en de datum, de status van het schrikkeljaar en de staat van de zomertijd (aan of uit) synchroniseren. Behalve de radio-ontvanger zijn deze horloges echter normale kwartshorloges in alle andere opzichten.

Elektronische horloges vereisen elektriciteit als energiebron, en sommige mechanische bewegingen en hybride elektronisch-mechanische bewegingen vereisen ook elektriciteit. Meestal wordt de elektriciteit geleverd door een vervangbare batterij. Het eerste gebruik van elektrische energie in horloges was als vervanging van de hoofdveer, om de noodzaak van opwinding te verwijderen. Het eerste elektrisch aangedreven horloge, de Hamilton Electric 500, werd in 1957 uitgebracht door de Hamilton Watch Company uit Lancaster, Pennsylvania.

Horlogebatterijen (strikt genomen cellen, aangezien een batterij uit meerdere cellen bestaat) zijn speciaal ontworpen voor hun doel. Ze zijn zeer klein en leveren gedurende zeer lange perioden (enkele jaren of langer) continu kleine hoeveelheden stroom. In de meeste gevallen vereist het vervangen van de batterij een bezoek aan een horlogeherstelbedrijf of horlogehandelaar; dit geldt in het bijzonder voor horloges die waterbestendig zijn, omdat speciaal gereedschap en speciale procedures nodig zijn om het horloge na het vervangen van de batterij waterbestendig te houden. Zilveroxide- en lithiumbatterijen zijn tegenwoordig populair; kwikbatterijen, die vroeger heel gewoon waren, worden om milieuredenen niet meer gebruikt. Goedkope batterijen kunnen alkalisch zijn, even groot als zilveroxidecellen, maar met een kortere levensduur. Oplaadbare batterijen worden gebruikt in sommige horloges op zonne-energie.

Sommige elektronische horloges worden aangedreven door de beweging van de drager. Seiko’s kinetische kwartshorloges maken bijvoorbeeld gebruik van de beweging van de arm van de drager: het draaien van een roterend gewicht, waardoor een kleine generator stroom levert om een oplaadbare batterij op te laden die het horloge laat draaien. Het concept is vergelijkbaar met dat van de zelfopwindende veerbewegingen, behalve dat er elektrische energie wordt opgewekt in plaats van mechanische veerspanning.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Horloges op zonne-energie worden aangedreven door licht. Een fotovoltaïsche cel op de wijzerplaat van het horloge zet licht om in elektriciteit, die wordt gebruikt om een oplaadbare batterij of condensator op te laden. De beweging van het horloge haalt zijn kracht uit de oplaadbare batterij of condensator. Zolang het horloge regelmatig wordt blootgesteld aan vrij sterk licht (zoals zonlicht), hoeft de batterij nooit te worden vervangen. Sommige modellen hebben slechts enkele minuten zonlicht nodig om wekenlang energie te leveren (zoals bij de Citizen Eco-Drive). Sommige van de vroege zonnehorloges van de jaren zeventig hadden innovatieve en unieke ontwerpen om de reeks zonnecellen die nodig waren om ze van stroom te voorzien (Synchronar, Nepro, Sicura en sommige modellen van Cristalonic, Alba, Seiko en Citizen) te kunnen voorzien. Zoals

https://www.quickjewels.nl/horloges/seiko/dames