Experitech
Image default
Bedrijven

Het verhaal achter rigging voor je evenement

Waar wordt rigging voor gebruikt?

Rigging is de verzamelterm voor materialen die worden gebruikt om audiovisuele techniek de lucht in te hijsen. Dit zie je vaak bij evenementen voorkomen. Grote evenementen hebben een grote zaal of een uitgestrekt terrein. Om het geluid bij elke bezoeker te krijgen is het verstandig om geluidsboxen op grote hoogte te hangen. Zo kunnen deze trillingen een grotere afstand afleggen en meer mensen bereiken. Maar ook als er gebruik wordt gemaakt van tribunes komt rigging van pas. Ook dan zitten mensen hoog en moeten zij daar kunnen horen wat er gebeurt op het podium of op het terrein. Eigenlijk is te stellen dat rigging en alles wat daaronder valt onmisbaar is voor evenementen.

Trussen als de basis voor av-techniek

Trussen zijn aluminium constructies waaraan audiovisuele middelen zoals verlichting en audio gemonteerd worden. Deze balken zijn speciaal gemaakt om vele kilo’s in gewicht te kunnen dragen. Ze zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Ideaal aan deze constructies is dat ze door hun materiaal zo licht in gewicht zijn. Vervoer is dus geen probleem voor deze trussen. Daarbij zijn ze vaak ook stapelbaar, zodat een truck zeer efficiënt ingericht kan worden met truss elementen.

Motortakels zijn belangrijk voor rigging

Om de trussen met daaraan de audiovisuele apparatuur de lucht in de krijgen zijn motortakels nodig. Ook hier zijn er verschillende varianten. De opzet is hetzelfde: ze worden vastgemaakt aan het plafond en worden verbonden met de trussen. Het verschil zit hem in de draagkracht. Waar je bij sommige evenementen relatief lichte trussconstructies omhoog moet hijsen zijn er ook evenementen waarbij het gewicht erg flink is. Deze takels zijn hier speciaal voor gemaakt en kunnen worden bediend met controllers. Zo kan de perfecte hoogte bepaald worden.

Oplossingen die passen bij jouw locatie

Een voordeel van trussen is dat dit losse elementen zijn die je aan elkaar kunt bevestigen. Je kunt er als het ware een bouwpakket van maken. Als jij weet hoe de locatie van jouw evenement eruit ziet dan weet je ongeveer wat voor vormen je nodig hebt. Heb je één rechte lijn aan truss nodig? Of zitten er ook bochten of hoeken in? Bij de specialist is alles mogelijk.

Rigging laten installeren door experts

Deze specialist moet je ook inschakelen voor het installeren van de rigging. Omdat dit op hoogte gebeurt is dit zeer gevaarlijk. Alleen partijen met een certificaat hiervoor mogen dit uitvoeren. Overleg hierbij altijd goed en maak duidelijke afspraken. Win desgewenst advies in. Zo zorg jij dat je de juiste partij kiest om de rigging voor je event bij te huren.

https://riggingbox.nl/