Experitech

Wat is HR management?

HRM is een term de bij de meeste mensen wel bekend is, maar wat houdt het nou precies in? De term betekend letterlijk ‘beheer van menselijke productiemiddelen’. HRM wordt ook wel gebruikt als synoniem voor personeelszaken, strategisch personeelsmanagement of personeelsbeleid. Het wordt ook wel gezien als een specifieke invulling van het personeelsbeleid. HRM heeft verschillende uitgangspunten. Het menselijk potentieel wordt benut en zorgt ervoor dat de organisatie beter presteert. De mensen worden gezien als activa binnen de organisatie. Ook moeten er verschillende personeelsinstrumenten geïntegreerd op elkaar worden toegepast. Je kunt hierbij denken aan: werving en selectie, personeelsplanning, het opleiding van het personeel en het maken van personeelsprofielen. Ook moet de organisatiestrategie invloed hebben op het personeel en het uitgangspunt zijn.

Er zijn ook hr adviesbureau, bij deze bureaus werkt een HR adviseur. Maar wat doet een HR adviseur eigenlijk? Een HR adviseur houdt zich bezig met het personeelsbeleid, hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de personeelsadministratie. Ook houdt een HR adviseur zich bezig met het beleid van de organisatie. Richting het management heeft de HR adviseur een organiserende functie en richting het personeel een leidinggevende functie. Hierbij geeft de HR adviseur advies tot betrekking op de ontwikkeling van de medewerkers, beoordelingen en salarissen, werving en selectie en functioneringsgesprekken.

Wanneer er zich een conflict afspeelt tussen een medewerker en de manager heeft de HR adviseur een bemiddelende werking. Ze houden zich dus ook bezig met conflictbemiddeling. Bij dit beroep zijn er ook veel doorgroeimogelijkheden. Wanneer je begint met de baan ben je veel bezig met administratieve taken, op dit moment ben je een junior HR adviseur. Heb je het werk meer onder de knie kun je doorgroeien tot een senior HR adviseur en krijg je meer verantwoordelijkheden. Wanneer dit het geval is vervallen de meeste administratieve taken en zal je salaris verhogen.

http://www.cbbs.nl