Experitech
Image default
Electronica en Computers

Sporthoofdtelefoons

Sporthoofdtelefoons getest: Bluetooth-modellen voor opleiding

Als de kracht in de sportschool of op de atletiekbaan zo langzaam afneemt, draai je gewoon een beetje harder: COMPUTER BILD heeft Bluetooth sporthoofdtelefoons getest!

Nog maar één keer, nog eens 15 herhalingen, de spieren branden – maar het hoofd wil het erdoor trekken. Het is goed als hij muzikale steun krijgt. Bluetooth-hoofdtelefoons zijn in dit geval de beste keuze, omdat je zonder een kabel veel meer bewegingsvrijheid hebt in de sportschool. De meest voorkomende modellen zijn de in-ear modellen, gevolgd door een hoofdtelefoon met een clip-on oorstukje. Maar het maakt niet uit welke stijl de atleet de voorkeur geeft: Koptelefoons voor sporters moeten bijzonder robuust zijn, veilig zitten en geen problemen hebben met zweet of regen. Geavanceerde modellen meten zelfs de pols of geven trainingstips. COMPUTER BILD heeft een geteste sporthoofdtelefoon – inclusief de gloednieuwe Adidas RPT-01!

Bluetooth-sporthoofdtelefoon: waterdicht en zweetbestendig

Als u veilig wilt zijn tijdens de training, zoek dan naar een sporthoofdtelefoon die geen last heeft van water of zweet. De zogenaamde IP-classificaties zijn hiervoor doorslaggevend. IPX4 betekent bijvoorbeeld bescherming tegen spatwater aan alle zijden. “Maar het regent wel” is niet langer een excuus om te stoppen met joggen. Hoe hoger het getal aan het einde van de IP-klasse, hoe beter de bescherming tegen vocht. IPX4 biedt bijvoorbeeld modellen zoals de nieuwe True Wireless-hoofdtelefoon Beats Powerbeats Pro, de Libratone Track+ met neklus, de Bose SoundSport Free of de Sony WI-SP600N – een in-ear met elektronisch filter tegen omgevingsgeluid (noise cancelling). De Optoma NuForce BE Sport4 en de Plantronics BackBeat Fit 305 (beide IPX5, bescherming tegen waterstralen vanuit elke hoek) en de JBL Endurance Sprint (IPX7, bescherming tegen tijdelijke onderdompeling) bieden nog meer bescherming. De Taotronics TT-BH16 is een in-ear met IPX5 voor minder dan 30 euro voor diegenen die op een prijsbewuste manier naar muziek willen luisteren – maar dan met een aanzienlijke vermindering van de geluidskwaliteit. Wie zich niet bekommert om officieel gecertificeerde vochtbescherming, vindt goede modellen voor sporten onder conventionele in-ears. Onder hen zijn de Apple AirPods, de Samsung Galaxy Buds, de Beats Powerbeats3 Wireless en de Beats X.

Training met een hart: sporthoofdtelefoon met hartslagmonitor

De een heeft ze niet nodig, de ander kan niet zonder: de geesten verdelen zich als het gaat om het meten van de hartslag. Als u uw hartslag tijdens het sporten in de gaten wilt houden, heeft u niet per se een sporthorloge of een vervelende borstband nodig. Sommige koptelefoons kunnen dat ook. De Bose SoundSport Pulse, de Jabra Sport Pulse en de Jabra Elite Sport meten bijvoorbeeld allemaal zeer nauwkeurig de hartslag. De bijbehorende smartphone-apps geven de hartslag weer, de Jabra app biedt ook fitnesstests en trainingsprogramma’s, waaronder het bijhouden van de hardloop- of fietscursus en live coaching via de hoofdtelefoon.

Sporthoofdtelefoon met het beste geluid

Tuurlijk, sporthoofdtelefoons moeten veel weerstaan – maar ze moeten nog steeds goed klinken. In de test behoorden de Bose SoundSport Free en de Beats Powerbeats Pro met hun krachtige en uitgebalanceerde geluid tot de beste sporthoofdtelefoons, gevolgd door de Libratone Track+ en de zeer aangenaam klinkende Bose SoundSport Pulse en de Jabra modellen. De Sony WF-SP700N overtuigde echter ook in de luistertest. De bas van de kleine True-Wireless hoofdtelefoon is een beetje brutaal, maar behoorlijk motiverend. Hetzelfde geldt voor de nieuwe Sennheiser CX Sport, die ook opvalt door zijn geaccentueerde lage frequentiebereik.

Hoofdtelefoon voor de training: Ook met beugel

De meeste sporthoofdtelefoons zijn in-ear koptelefoons, maar je kunt ook een Bluetooth-hoofdtelefoon met hoofdband in de sportschool zien. Hoewel de sportieve geschiktheid van een Beats Studio3 Wireless zeker besproken kan worden, is een Plantronics BackBeat Fit 505 met een speciale nanocoating of een Urbanears Hellas met wasbare pads speciaal voor dit gebruik ontworpen. De nieuwe Adidas RPT-01 is ook wasbaar – in het typische gebreide patroon van de sporter en vrij bass-zwaar. Daarnaast zijn er aanbevolen modellen die niet waterdicht zijn of geen hartslagmeting hebben, maar die toch goed geschikt zijn voor sport, zoals de fijne Sennheiser Momentum Free.

https://tevredenconsument.nl/