Experitech
Image default
Eten en drinken

Voordelen van kurkuma in jouw dagelijkse dieet

Kurkuma is officieel een wortel, maar wordt meestal als kruid gebruikt bij vele gerechten. Een beetje als gember dus, maar deze wortel is heel erg geel. Dit komt door de curcumine en de wortel kan naast gedroogd ook vers gebruikt worden.

Wil je kurkuma kopen? Kies dan eens voor de verse variant. Deze kan je namelijk ook in schijfjes snijden en onder andere thee van zetten. Het drinken of eten van kurkuma is zeer goed voor verschillende dingen. Klinkt misschien raar, maar je gebit wordt er witter van. Sommige mensen poetsen zelfs met kurkuma hun tanden! Ook zeggen sommigen dat je haar er sterker van wordt. Daarnaast verlicht het gewrichtspijn en stijfheid in jouw lichaam. Er zitten namelijk pijnstillende en ontstekingsremmende stofjes in.

Overtuigd? Hier wat instructies voor het maken van kurkuma water:

  1. Kook 4 kopjes water en doe deze in een karaf.
  2. Voeg 1 klein lepeltje poeder toe aan het water. Blijf daarna roeren totdat het een geheel is geworden.
  3. Om het nog beter te laten oplossen, kan je er een paar druppels olie bijgooien. Dit komt doordat de stof in vet oplosbaar is.
  4. De smaak een beetje neutraliseren? Dit kan met citroensap, voordeel: meteen je portie vitamine C binnen. Weer te zuur, neem honing als natuurlijk zoetmiddel.

Pastinaak

Wat is pastinaak en waar komt het vandaan? Pastinaak was zelfs al bekend bij de oude Grieken en Romeinen en in de 18e eeuw een favoriet gerecht in Duitsland. Momenteel een beetje een vergeten groente, maar niet in de VS, Engeland en Frankrijk. Daar eten inwoners het bijna dagelijks en grote restaurants maken er kunstwerkjes mee.

Voordelen

De wortelgroente is erg licht verteerbaar en heeft een laag nitrietgehalte. Daarom kan je dit gebruiken bij het klaarmaken van o.a. babyvoeding. De smaak is een beetje zoet en nootachtig. Denk aan een mix van selderij en wortelen. Ze zitten boordevol vitamine C, K en B, maar hebben ook veel calcium.

Klaarmaken

Eerder al genoemd dat dit een wortelgroente is. Je maakt ze ook hetzelfde klaar als wortelen. Wassen, schillen (of buitenlaag eraf ‘raspen’ met een scherp mes) maar eigenlijk eet je het best deze wortel mét schil. De beste voedingsstoffen zitten namelijk direct onder de schil, net als bij appels. Naast bakken kan je deze ook rauw eten (in een zomerse salade of als sidesnack). Gooi deze bij andere groentes en stoom of gril ze allemaal samen. Veel om uit te proberen dus!

Wil je ze langer bewaren? Let er dan bij het kopen op dat de schil vlekvrij is. Zit er groen bovenaan de pastinaak? Goed, hoe meer groen, hoe frisser de wortel is. Bewaar deze wortel bij de andere groentes in je koelkast. Om hem langer vers te houden, haal je hem uit de verpakking en wikkel je hem in een vochtige doek. Dit kan je ook met verse kruiden (munt, peterselie etc) doen, hierdoor blijven deze veel langer goed! Zorg wel dat de doek vochtig blijft, kan je gewoon doen door er wat water over te druppelen met je hand. Naast de koelkast kan je hem ook invriezen. Dan is hij bijna 1 jaar houdbaar.