Experitech
Image default
Particuliere dienstverlening

10 overwegingen voor het installeren van zonnepanelen op je dak

In Nederland beginnen steeds meer mensen te investeren in zonne-energiesystemen. Ze rusten hun daken uit met zonnepanelen – en waarom niet? Zonne-energietechnologie heeft de afgelopen jaren een ongelooflijke vooruitgang geboekt, waarvan vele hebben bijgedragen aan het verlagen van de kosten van de betreffende apparatuur. Het installeren van zonnepanelen op uw dak is ook een prachtige manier om elektriciteit op te wekken voor uw huis en bedrijf, maar ook voor het elektriciteitsnet, zonder uw impact op het milieu te vergroten.

Er zijn echter veel dingen waar u rekening mee moet houden voordat u er inspringt en het installatieproces start. Inzicht in de verschillende factoren die betrokken zijn bij een project als dit is zo belangrijk – het is ook een goed idee om te kijken naar de gangbare mythes over zonnepanelen.

Om u te helpen beslissen of zonne-energie is de juiste optie voor u, uw huis, of uw bedrijf is hebben we een lijst van de top 15 dingen die je nodig hebt om rekening mee te houden voordat u aan de installatie van die dak-zonnepanelen begint.

1. Moet uw dak aangepast worden?

Voordat u zelfs maar overweegt om zonnepanelen te installeren vraag jezelf af, hoe oud is uw dak? Als u weet dat u binnenkort een nieuw dak nodig heeft, of dat een deel van uw dak beschadigd is, is het waarschijnlijk niet het beste idee om zonnepanelen te installeren. Als u dat wel wilt, zorg dan voor eventuele dakreparaties voor de installatie. Op die manier hoeft u niet extra te betalen om het werk te ontmantelen en vervolgens weer op te zetten (in sommige gevallen voor minstens 20 jaar).

Een ander aspect waar u rekening mee moet houden is de garantie op uw dak in vergelijking met de garantie op de zonnepanelen. Als u zonnepanelen heeft die 20 jaar meegaan en een dak dat maar tussen de 10 en 15 jaar meegaat, verhoogt dit de onderhoudskosten. Probeer beide projecten op elkaar af te stemmen wat betreft de duur ervan, zodat u minder moeite, tijd en geld hoeft te investeren.

2. Wat is de vorm van uw dak?

Daken zijn er in veel verschillende vormen en maten. Voordat u met een installatie begint, moet u ervoor zorgen dat uw dak voldoende ruimte heeft voor de zonnepanelen. Als er niet genoeg ruimte is krijgt u waarschijnlijk niet het rendement dat u van uw investering verwacht.

3. Welke richting liggen de hellingen van uw dak?

Zonnepanelen hebben een specifieke plaatsing nodig om de maximale hoeveelheid stroom op te wekken. De meeste professionals zeggen dat de beste plaatsing is om de panelen naar het zuiden te laten wijzen, terwijl anderen zeggen naar het westen. Hoe dan ook, deze informatie is belangrijk voor u om te bepalen voordat de installatie begint.

4. Hoeveel gewicht kan uw dak aan?

Het installeren van zonnepanelen zal het gewicht op de structuur van uw dak verhogen. Als het gewicht van deze zonnepanelen te veel is voor uw dak, is er een kans dat het instort. Dit is om vele redenen zeer gevaarlijk, om nog maar te zwijgen van de kosten. Om beide situaties te vermijden, is het van cruciaal belang om uw dak door een professional te laten evalueren om te bepalen of er extra ondersteuning nodig is om de installatie te voltooien.

5. Waar loopt het water naartoe?

Als het regent, loopt het water over het dak, in de dakgoten en naar buiten en weg van uw huis. Bij het installeren van zonnepanelen kan apparatuur zoals stellingen en kabelbomen voorkomen dat het water goed stroomt en afvloeit. In sommige gevallen kan zonneapparatuur het water in een andere richting verplaatsen, wat kan leiden tot lekken en andere problemen. Deze problemen zullen moeten worden gerepareerd, wat betekent dat de zonnepanelen moeten worden verwijderd.

Om al deze problemen te voorkomen, moet u uw aannemer op de hoogte brengen van deze problemen. Zij zullen in staat zijn om een plan te presenteren aan u om te bewijzen dat de installatie niet zal de waterafvoer op enigerlei wijze beïnvloeden.

6. Hoe zit het met de andere verrassingen van de natuur?

Een deel van het onderhoud van uw zonne-energiesysteem is het omgaan met zwaar weer zoals bliksemstormen, sneeuw, hagel, en nog veel meer. Er is een potentieel voor sommige zonne-energie-apparatuur om beschadigd te raken tijdens deze gebeurtenissen. Hoewel sommige verzekeringen dit soort schade zullen dekken, is het iets om te overwegen, vooral als u in een gebied woont waar dit soort weer zich vaak voordoet.

7. Hoe sluit u aan op het elektriciteitsnet?

Naast de structuur en de vorm van uw dak, moet u ook overwegen hoe u uw zonne-energiesysteem op het net gaat aansluiten. Bij het aansluiten op een lokaal nutsbedrijf zijn er veel zaken die u moet bepalen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoe lang duurt het om aangesloten te worden?
  • Moet u extra kosten betalen?
  • Hoe wordt u gecrediteerd voor de opgewekte elektriciteit?
  • Wanneer wordt u gecrediteerd voor de door u opgewekte elektriciteit?

8. Heb je gewinkeld?

Voordat u een overeenkomst met een aannemer tekent, moet u zich ervan vergewissen dat u uw onderzoek heeft gedaan. Het kiezen van de eerste aannemer die u tegenkomt lijkt misschien een snelle en makkelijke manier om eerder vroeg dan laat te beginnen met het besparen van geld. Dit hoeft echter niet per se waar te zijn! Als u serieus bent over het installeren van zonnepanelen op uw dak, winkelen rond en krijgen verschillende offertes van verschillende aannemers. Doe wat onderzoek naar deze bedrijven om er zeker van te zijn dat ze een goede reputatie hebben en dat hun klanten tevreden zijn.

Nadat u met een paar aannemers hebt gesproken, zult u blij zijn dat u dat hebt gedaan. U kunt offertes, klantenbeoordelingen en andere informatie vergelijken om de beste, weloverwogen beslissing te nemen.

Het ondertekenen van een contract

Wanneer u klaar bent om een contract te tekenen, zijn er een paar dingen in de overeenkomst waar u op moet letten. Enkele van deze punten zijn:

  • Financieringsverwachtingen
  • Eigendomsverwachtingen
  • Prestatieverwachtingen
  • Entiteiten die gegevens over uw elektriciteitsproductie en -verbruik zouden kunnen verzamelen
  • Bedrijven die toegang hebben tot uw elektriciteitsproductie- en verbruiksgegevens

Als deze informatie niet duidelijk in het contract is vastgelegd, kunt u de aannemer enkele vragen ter verduidelijking stellen. Teken nooit voor iets waar u zich niet prettig bij voelt!

9. Vertrouwt u uw aannemer?

Het installeren van een zonne-energiesysteem is zowel een woningverbetering als een elektrisch project. Dit is de reden waarom wanneer u uw zoektocht naar de juiste aannemer te beginnen, u valideren dat ze de juiste gegevens hebben. Bijvoorbeeld, vragen of ze een accreditatie hebben is een goede plek om te beginnen.

Het kiezen van een contractant waarvan u denkt dat die er ook op de lange termijn zal zijn, is ook een belangrijke factor om te overwegen. Hoewel er weinig onderhoud nodig is, wilt u, als er iets stopt met werken, uw aannemer beschikbaar hebben om het te repareren onder garantie.

10. Heeft u de goedkoopste opties gekozen?

Goedkopere zonnepanelen vertalen zich zelden naar betere zonnepanelen. Terwijl de technologie aanzienlijk is gedaald in prijs in de afgelopen tien jaar kan investeren in de goedkoopste modellen of merken van zonnepanelen je in het donker zetten. Goedkopere zonnepanelen worden vaak geproduceerd op een manier die ze minder duurzaam maakt. Wanneer zonnepanelen minder duurzaam zijn, vermindert het uw investeringswaarde en potentiële toekomstige besparingen. Het enge is dat deze panelen van mindere kwaliteit soms gevaarlijk kunnen zijn, met veiligheidsrisico’s als gevolg. Het laatste wat u wilt is een brand in uw huis vanwege de lage kwaliteit van de zonnepanelen.

Als consument is het zo belangrijk om tijd en geld te investeren in het installeren van de juiste zonnepanelen. Op de lange termijn zullen ze langer meegaan en u een veel hoger rendement opleveren. Voor meer informatie neem gerust een kijkje op de website van Ribbers Solarworks.