Experitech
Image default
Tweewielers

Is het slecht om in de sportmode van BMW te rijden?

Is het slecht om in de sportmode van BMW te rijden?

Veel moderne BMW’s zijn uitgerust met de sportmode. De sportmodus wordt meestal geactiveerd via een schakelaar of een knop en kan net als Cruise Control worden geactiveerd terwijl je op de snelweg rijdt. Maar het is natuurlijk veel leuker en verstandiger om op een bochtige weg of circuit te rijden als de sportmodus is ingeschakeld.

Maar wat is de sportmode precies, en wat doet hij? Is hij schadelijk voor uw BMW als hij altijd is ingeschakeld? En maakt het echt een merkbaar verschil voor de rijervaring? Laten we er eens dieper op ingaan en de waardevolle informatie bekijken die we hebben verzameld over de voor- en nadelen van het gebruik van de sportmodus, zodat u beter begrijpt wat het precies is en wat het te bieden heeft.

  1. Meer versnelling, koppel- en paardenkracht

De sportmode zal vaak, maar niet altijd, een boost geven aan het beschikbare koppel en vermogen, wat zich vertaalt in snellere acceleratie en een hogere topsnelheid. Natuurlijk betekent dit meestal ook een hoger brandstofverbruik, en dat is een van de redenen waarom het een goed idee kan zijn om de sportmode uit te schakelen als dat niet nodig is.

  1. Stijvere ophanging

Normaal gesproken is de ophanging van uw BMW verantwoordelijk voor een zo soepel mogelijke rit. Sommige auto’s en SUV’s zijn uitgerust met een instelbare ophanging, waardoor de rijhoogte en bodemvrijheid in zekere mate kunnen worden aangepast.

Door de sportmodus in te schakelen, wordt de ophanging stugger en soms lager. Dit is om het overhellen van de carrosserie te verminderen en om een lager zwaartepunt te hebben, waardoor de auto met een hogere snelheid door de bochten kan manoeuvreren. Uiteraard wordt het comfort enigszins aangetast wanneer de sportmode is ingeschakeld.

  1. Nadeel: levensduur van de motor

Dit laatste punt moet met een korreltje zout worden genomen, omdat de meeste autofabrikanten zich bewust zullen zijn van de wens van hun klanten om de sportmode zo vaak mogelijk te gebruiken. Moderne motoren zijn gebouwd om veel misbruik te weerstaan, vooral in sportievere auto’s, maar het is nog steeds belangrijk om op te merken dat het activeren van de sportmode een grotere druk op je motor gaat leggen.

Natuurlijk is dit niet iets dat op korte termijn van belang is, maar overmatig gebruik van deze modus gedurende een langere periode kan uw motor sneller doen verslijten dan het geval zou zijn in een auto die de sportmode niet gebruikt. Het is zeker iets om in je achterhoofd te houden. 

Wilt u graag genieten van de ultieme adrenalinekick zonder uw motor te verslijten? Dan is het het overwegen waard om eens te kijken naar de BMW motor modellen.

 

https://biqer.nl/modellen