Experitech
Image default
Woning en Tuin

Espagnoletten doen twee ramen/deuren in één keer open of dicht

Ze worden ook wel spanjoletten genoemd, deze draai roedes. Het zijn sluitingen waarmee je ramen en deuren van binnenuit vast kunt zetten, kunt vergrendelen. Dat doe je door slechts één beweging van een krukje of een hefboom. Je sluit zo dubbele deuren en dubbele ramen.

De naam klinkt Spaans maar het is eigenlijk een Franse term. In het Franse vocabulaire betekent ‘espagnolet’ Spaanse sluiting. Het heeft even geduurd maar uiteindelijk is dit sluitsysteem noordelijk en ook in Nederland toegepast. In veel authentieke huizen, gebouwd tussen 1900 en 1940, zijn ze nog origineel terug te vinden. Ze zijn nu best weer populair dus er is een heel assortiment espagnoletten ook nieuw te verkrijgen.

Waar bestaat een espagnoletslot uit?

Een enkele draaibeweging is dus voldoende om een dubbel raam af te kunnen sluiten. Hij sluit door middel van een staaf. Ook zie je spanjolets vaak terug bij serre- of tuindeuren. Iedereen kan een espagnolet bedienen. Met een snelle beweging van een half kruk, hefboom of speciale sleutel kun je een raam of deur ontgrendelen maar net zo goed vergrendelen. De espagnolet vergrendelt dus zonder een insteekslot. Een boven- en onder stang valt bij vergrendeling in de verdiepte ruimte van het kozijn. Zo zit een raam of deur stevig dicht. Je kunt er wel alleen maar van binnen bij om ramen te openen of te sluiten. Je sluit dus twee deuren of twee ramen in één keer.

Soorten espagnoletten

Een half kruk of kruiskruk zet het draaimechanisme in werking om de espagnoletstangen in en uit het kozijn te laten bewegen. Qua materiaal kun je kiezen uit messing, chroom, nikkel of roestvaststaal (RVS). Er zijn diverse types:

 • Opbouwespagnolet;

 • Kiepraam espagnolet;

 • Inbouw espagnolet;

Espagnoletten in relatie tot huisstijlen

Heel vaak heb je een espagnolet volledig in het zicht gemonteerd. Sommigen vinden dat exposeren van zulke sluitingen prachtig, anderen hebben er niet zoveel mee. Ze zullen ook meer gewaardeerd worden in woonstijlen zoals industrieel en eclecticisme dan in interieurs die minimalistisch of Scandinavisch georiënteerd zijn. Bij klassieke interieurs doen ze het ook goed. Overigens zijn er espagnoletten te koop met verschillende typen krukken (waarmee je de hefboombeweging maakt):

 • Kruiskruk;

 • Halfkruk;

 • Hefboom;

 • Bijbehorende sleutel;

Mogelijkheden en modellen 

Voor je nu enthousiast zo’n prachtig mechanisch espagnoletten systeem aan je eigen dubbele deuren wilt monteren, besef wel dat: waar in het buitenland vaak ramen en deuren naar binnen toe openen, gaan ze in Nederland veelal naar buiten. Je kunt dus niet zomaar elk antiek espagnolet benutten. Enkele onderdelen dienen te worden aangepast. Die zijn zeker in de handel te koop. Mocht je op je vakantie in Frankrijk een prachtig setje antieke spanjoletten hebben gekocht op een ‘grenier vide’, dan weet je dat je die niet altijd zomaar in je huis kunt gebruiken. Je kunt (online) verschillende modellen kopen:

 • Dudok model;

 • Taps model;

 • Ton model;

 • Halfsabel model;

 • Frankfurter model;

Koop je je espagnoletten nieuw, dan heb je waarschijnlijk meteen exemplaren die aan politiekeurmerken voldoen. Verder zal dit deurbeslag SKG gekeurd zijn. Soms is ook extra inbraakbeveiliging toegevoegd.