Experitech
Image default
Woning en Tuin

Het rieten dak heeft weinig risico’s

In het Oosten van Nederland zie je best veel rieten daken. In het Westen van Nederland zie je vrijwel geen rieten daken meer. Dit komt omdat rieten daken vooral veel worden toegepast op vrijstaande woningen en in het westen zie je die niet zo heel veel meer. Dat komt omdat in de grote steden veel gebouwen de hoogte in gaan en daar weinig gebouwen zijn die nog een schuin dak hebben. In het oosten zijn heel veel vrijstaande huizen. Als jij in de gelegenheid bent om je dak te vervangen is een rieten dak echt een aanrader. In dit artikel ga ik jullie vertellen wat mensen zien als een nadeel van een rieten dak, maar wat eigenlijk heel makkelijk te verhelpen is.

 

Veel mensen stellen zichzelf de vraag: hoe lang gaat een rieten dak mee? Je denkt natuurlijk dat dit natuurlijke product een minder lange levensduur heeft dan een stalen dak of betonnen dakpannen. Dit is niet waar. Als het goed onderhouden wordt, gaat het minimaal 30 jaar lang mee. Mits het goed onderhouden wordt natuurlijk. Je moet de vogelnestjes verwijderen en het mos verwijderen.

 

De kosten rieten kap vallen ook mee. Je hoort ook vaak dat mensen denken dat een rietendak heel brandbaar is en dit is op zich niet gelogen, maar om dit te relativeren zijn er een heleboel systemen die ervoor zorgen dat dit vertraagd wordt. Je kan bijvoorbeeld een sprinkler systeem plaatsen. Deze zijn zeer gevoelig en zullen bij de kleinste detectie van brand de brand blussen. Hiernaast kan je het dak voorzien van een stalen onder structuur. Deze constructie zorgt ervoor dat het vuur zich minder snel verspreid.

 

De grootste oorzaak van brand bij dit soort huizen is een bliksem in slag. Door een bliksem afleider te plaatsen weet je zeker dat je de oorzaak ook weghaalt. Op deze manier kun je dus genieten van een rieten dak zonder de risico’s.

http://www.rietwerk.nl/