Experitech
Image default
Woning en Tuin

Rondom uw woning, tuin, paarden en overige dieren geen bijtende dazen ( paardenvliegen) deze zomer!

Hoe dazen het plezier van mens en dier ernstig kunnen belemmeren en hoe de dazenval hierbij werkt!

Dazen in het algemeen (Paardenvliegen, blinde vliegen)

Dazen zijn vliegende insecten waarvan de vrouwtjes dazen zich voeden met bloed. Het dazenvrouwtje moet zich voeden met bloed om haar eitjes te kunnen leggen. Hierdoor veroorzaken ze in het voorjaar en in de zomer vaak veel last op maneges, zwembaden, tuinen en op campings. Vooral paarden en vee zijn niet veilig voor de bloeddorstige insecten. Dit komt doordat dazen met infrarode ogen jagen, dat houd in dat ze aangetrokken worden tot warmte en beweging. Doordat een paard, of vee dat in de wei staat warmte afstraalt en zich beweegt is dit een perfecte prooi voor de daas. OOK U IN DE TUIN BENT EEN PROOI!.

De beet van de daas
Op de snuit van een daas zitten kleine mesjes, hiermee  bijt ze door de huid om zo aan bloed te komen. Naast het snijden komt er ook een speciaal soort speeksel vrij dat voorkomt dat het bloed gaat stollen, dit gecombineerd zorgt voor een erg pijnlijke beet dat vaak gevolgd word door een zwelling of infectie. De zwelling ontstaat in de meeste gevallen door een licht allergische reactie, bij grote zwellingen word aangeraden om bij de huisarts langs te gaan. Meer over de beet van de daas, de voortplanting en overige informatie over dazen vind je hier Dazen ( paardenvliegen)

 

De werking van een dazenval bij het bestrijden / vangen van paardenvliegen.

Bestrijding van dazen

Gelukkig zijn dazen goed te bestrijden. Om het aantal dazen zoveel mogelijk te beperken is het erg belangrijk om vroegtijdig te beginnen met het bestrijden van dazen, hierdoor kunnen zij zichzelf minder tot niet voortplanten gedurende het dazen seizoen. Ook word er aangeraden om minimaal 3 dazenvallen per vierkante hectare te plaatsen om zo het beste resultaat te behalen. Een vliegendeken met zebra patroon is ook erg effectief.

De werking van een dazenval

Een dazenval bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  • – Statief
  • – Grote zwarte bal
  • – Mantel, ook wel bovenkap genoemd
  • – Opvangreservoir

Het is erg belangrijk om de dazenval op een zonnige plek neer te zetten, zodat de zwarte bal goed warm kan worden. Doordat de bal warmte uitstraalt ziet de daas de bal voor een prooi aan en vliegt ernaartoe, eenmaal op de bal aangekomen zal zij snel merken dat er geen bloed te halen valt en vliegt omhoog. Door de mantal boven de bal zit de daas gevangen en vliegt rechtstreeks het opvangreservoir in.

( zie bovenstaande foto dazenval)

Het enige nadeel van deze dazenvangers is dat ze vaak erg duur zijn en je voor een goed resultaat meerdere vallen per vierkante hectare nodig hebt. Hier is een goedkoper alternatief voor gekomen, namelijk de budget dazenval. Bij de budget dazenval word gebruik gemaakt van dazenlijm en een zwarte emmer. Ook in dit geval word de daas aangetrokken door de zwarte emmer dat warmte uitstraalt, eenmaal op de emmer aangekomen zit de daas vast door de dazenlijm dat verspreid zit over de emmer. Het is wel erg belangrijk om lijm te halen dat speciaal is ontwikkeld voor de vangst van dazen. Sticky Trap dazenvallen lijm heeft een lijm ontwikkelt welke geschikt is voor het maken van een dazenval. Er zijn in het verleden mensen geweest dat muizenlijm hebben gebruikt, deze lijm is erg giftig en heeft een te grote kleefkracht waardoor u het risico loopt dat uw paard er erg ziek van word, of dat er gevogelte aan de emmer vast blijft plakken.

 

Verschillende soorten dazenvallen en de werking hiervan.  Er zijn een aantal verschillende modellen en merken dazenvallen, maar de meeste lijken erg veel op elkaar. De Kerbl dazenval, H-Trap dazenval en de Loer dazenval hebben in principe allemaal hetzelfde systeem met de zwarte bal en de mantel. Ook de MT-Trap heeft dit systeem, alleen is deze val multifunctioneel. Met de MT-Trap van Alcochem kunt u namelijk niet alleen dazen maar ook wespen vangen. Omdat een wesp niet door infrarood word gelokt maar door geur is de val niet tegelijkertijd te gebruiken, dit hoeft echter geen probleem te zijn aangezien wespen pas tevoorschijn komen wanneer het dazen seizoen afgelopen is. Om wespen te vangen moet er een siroop, bijvoorbeeld ranja in de val worden gegoten om zo wespen aan te trekken. De val kan niet voor grote stukken grond gebruikt worden vanwege zijn grootte.

Daarnaast is er nog de Sticky Trap budget dazenval, ook wel dazenlijmval genoemd. Hierbij word er gebruik gemaakt van dazenlijm en een zwarte emmer. Bij de Sticky Trap lijmval compleet word ook weer gebruik gemaakt van de dazenlijm alleen bij dit alternatief word de lijm aangebracht op een grote zwarte bal dat aan een statief zit bevestigd. Het grote verschil tussen de budget dazenval en de gewone, veel voorkomende dazenvallen is dat er geen gebruik word gemaakt van een funnel en opslagbakje. Daarnaast is de methode met de emmer ook nog effectiever doordat de emmer ook de warmte van de grond opvangt, wat bij een bal niet het geval is. 

 

Video van de budget dazenval met een zwarte emmerIn de bovenstaande video vind u een uitleg over de dazenval welke je maakt met een zwarte emmer en de speciale Sticky Trap dazenlijm. 

Ik hoop dat u veel heeft gehad aan het artikel.

Bronnen: dazenvanger.nl, Wikipedia en eiegen ervaring.

https://dazenvanger.nl/werking-dazenval