Experitech
Image default
Woning en Tuin

U geniet het meest van een onderhoudsvrije tuin

De laatste jaren is een onderhoudsvrije tuin aanleggen steeds populairder aan het worden. Het lijkt een trend te zijn dat steeds meer mensen behoefte hebben om minder tijd aan hun tuinonderhoud te besteden. De interesses van mensen liggen ergens anders, mensen hebben een drukke baan en een gezin, een sociaal leven en willen van hun schaarse vrije tijd op een optimale manier kunnen genieten. Het is dan natuurlijk heel erg prettig wanneer een tuin weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Bij een onderhoudsvrije tuin is dat absoluut mogelijk.

Hoe ziet een onderhoudsvrije tuin eruit?

Veel mensen denken bij een onderhoudsvrije tuin aan veel tuinbestrating, strakke vormen en weinig groen. Dat is natuurlijk mogelijk en inderdaad, vaak zorgt een tuin met weinig groen, strakke vormen en veel tuinbestrating voor weinig onderhoud, maar u kunt ook een onderhoudsvrije tuin creëren met weinig tuinbestrating, veel groen en sierlijke vormen. Het gaat namelijk vooral om de materialen die gebruikt worden.

Wanneer u gebruik maakt van onderhoudsvrije materialen dan zal de kans op onderhoud zeer beperkt zijn. Vaak wordt er in een onderhoudsvrije tuin gebruik gemaakt van hardhout, natuursteen, kunststof en onderhoudsarme beplanting.  

Is een onderhoudsvrije tuin niet heel erg duur?

Nee, een onderhoudsvrije tuin hoeft helemaal niet duur te zijn al is het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin vaak wel wat duurder dan bijvoorbeeld een klassieke tuin. Het is echter zo dat u de  investering eenvoudig terug zult verdienen omdat de materialen die in een onderhoudsvrije tuin gebruikt worden vaak zeer duurzaam zijn en niet vervangen hoeven te worden. Hierbij geldt dus eigenlijk de regel “eenmalig hoge kosten en weinig lasten”.

Kan een onderhoudsvrije tuin wel helemaal onderhoudsvrij zijn?

We moeten eerlijk toegeven dat iedere tuin onderhoud nodig heeft. Ook een onderhoudsvrije tuin zal periodiek onderhouden moeten worden al blijven de onderhoudswerkzaamheden bij een onderhoudsvrije tuin vaak beperkt tot schoonmaakwerkzaamheden. De tuin in het voorjaar en in het najaar een goede schoonmaakbeurt geven is bij een onderhoudsvrije tuin vaak al voldoende om de tuin er het hele jaar mooi bij te laten liggen.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/onderhoudsvrije-tuin/