Experitech
Image default
Woning en Tuin

Wat kun je doen tegen inkijk?

Thuis is prive, althans dat zal je denken. Toch vinden veel Nederlanders dat ze thuis maar op de kijk zitten. Mensen kijken schaamteloos naar binnen en sommigen zijn zo nieuwsgierig dat ze bijna op straat tegen de hekjes aan lopen omdat hun blik alleen maar bij mensen naar binnen gericht is. Waarom doen mensen dat? Waarom kijken ze overal toch naar binnen? Het moet dan allemaal wel heel erg interessant zijn???

Inkijk zo vervelend

Als je inkijk hebt, heb je meestal ook uitkijk. Uitkijk ervaren mensen als prettig, inkijk echter niet. Vooral als je woning vlakbij de straat staat, bij een fietspad, voetpad of stoplicht kun je behoorlijk last van pottekijkers hebben. Voor veel mensen tast dit het gevoel van privacy aan. En dat is jammer want juist thuis hoor je je op je gemak te voelen en hoor je je veilig te voelen. Om het gevoel van privacy en veiligheid weer terug te krijgen moet je wat tegen de inkijk door ramen doen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Gordijnen
  • Raamfolie
  • meer beplanting

Gordijnen:

Gordijnen is waarschijnlijk één van de eerste dingen die je gaat aanschaffen als je last van inkijk hebt. Met gordijnen kun je als je daar behoefte aan hebt, de boel helemaal dicht doen. Zo kun je ongestoord je serie op tv kijken en kun je in je pyama of badjas lekker in je woonkamer zitten zonder daarbij het gevoel te hebben dat je bekeken wordt. Let bij de aanschaf van de gordijnen goed op of je ze verduisterend of gewoon wilt hebben. Verduisterende gordijnen maken je woonkamer erg donker en dat lijkt me overdag niet echt de bedoeling, toch?

Raamfolie:

Met raamfolie kun je heel veel inkijk voorkomen. Je kunt kiezen voor een raamfolie met een witte gloed, een soort melkglasfolie. Hier kan men niet doorheen kijken. Het fijne van folie is dat je minder inkijk hebt. Daarnaast kan het buitenlicht wel gewoon door de ramen naar binnen schijnen. Met raamfolie zit je niet de hele in een verduisterende kamer. Kies je one way vision folie of zonwerende raamfolie met spiegel effect? Dan kunnen mensen overdag niet bij jou naar binnen kijken. Echter heb jij die feature wél! Dat is erg leuk want zo zijn de rollen omgedraaid en kun jij mensen buiten bekijken terwijl zij helemaal niet in de gaten hebben dat ze bekeken worden! Het zonwerende folie en one way raamfolie werkt alleen overdag als het buiten licht is. Wordt het buiten donker? Dan verdwijnt dit effect.

Meer beplanting:

Tot slot kun je kiezen voor wat meer beplanting in de tuin. Zet wat hoge struiken voor je ramen die ook in de winter groen blijven. Of zet op je vensterbank wat bloempotten met grote planten erin. Met planten voor de ramen wordt het voor nieuwsgierige voorbijgangers al een stuk lastiger om bij je naar binnen te gluren. Heb je zelf nog bruikbare ideeën tegen inkijk van buitenaf? Laat dan je reactie achter in de comments! 🙂