Experitech
Image default
Woningen

HOE EEN KEUKEN TE ONTWERPEN

huis te koop

De keuken is misschien wel de belangrijkste plek in huis. Hier kook je niet alleen terwijl je je culinaire talenten aanscherpt, maar besteed je ook gewoon heel veel tijd. Geniet bijvoorbeeld van uw ochtendkoffie terwijl u zich voorbereidt op een nieuwe werkdag. Of u dineert terwijl u uw successen bespreekt. Tenslotte chatten met je vrienden tijdens je avondbijeenkomsten. Daarom is een bekwaam keukenontwerp een zeer belangrijke en moeilijke taak. De kamer moet zo functioneel mogelijk zijn voor de gastvrouw (of eigenaar) en redelijk comfortabel voor de gasten.

Waar moet u dus op letten bij het plannen van een keuken, of we onthullen stap voor stap het proces van het plannen van een keuken waarmee u geld en zenuwen kunt besparen.

Hoe een keuken te ontwerpen: Stap # 1 – afmetingen

Metingen zijn altijd de eerste en belangrijkste fase bij het plannen van een keuken, en niet alleen een keuken. Teken een algemene plattegrond op een vel papier. Vervolgens nemen we metingen en geven we de gegevens op het diagram aan. Op het meetplan is het de moeite waard om niet alleen de lengte en breedte van de keuken aan te geven, maar ook de breedte en hoogte van het raam, de locatie van de batterij, de hoogte van de vensterbank, alle communicatie en stopcontacten, de locatie van de afzuigkap, gasboiler, boiler, wasmachine, enzovoort. Dit alles komt ons van pas bij het plannen.

Hoe een keuken te ontwerpen: Stap # 2 – indeling

De keukenschets die we in deze stap maken, is voorlopig. Op het diagram hebben we de belangrijkste keukenapparatuur: koelkast, fornuis, gootsteen, werkruimte, afzuigkap. Onthoud dat al deze elementen van de keuken van elkaar afhankelijk zijn. Een gootsteen – vanaf de locatie van communicatie, een fornuis – van een gasleiding en afzuigkap, een koelkast mag op zijn beurt niet naast apparaten worden geplaatst die warmte afgeven. En ja, de koelkast zelf wordt ook erg heet tijdens het gebruik. U dient rekening te houden met de standaardafmetingen van deze elementen, die zullen worden gewijd aan een apart artikel in onze blog.

Hoe een keuken te ontwerpen: Stap # 3 – keukentype

Vervolgens gaan we verder met het kiezen van het type keuken. In de meeste gevallen is de oppervlakte van de kamer klein en valt de keuze op een recht (lineair) of hoekontwerp (langs 2 aangrenzende wanden, gebruikmakend van de hoek van de keuken). Als de afmetingen van de keuken het toelaten, kunt u de opties overwegen om een ​​keuken met een eiland of een schiereiland te plannen. In dit geval wordt het werkgebied in de vorm van een grote tafel naar het midden van de keuken verplaatst. Ook bij dergelijke opties is het mogelijk om een ​​toog in een U-vormige keuken te plaatsen. Het duurste gebied. De ruimte tussen de kasten is vrij. Het is logisch om voor deze indeling te kiezen als je veel kookt. Meer geschikt voor huisjes, keukens met een aparte eetkamer of een keuken gecombineerd met een kamer. Een andere lay-outoptie is parallel of tweeregelig. Het is handig als de keuken smal en lang is. Bovendien is in zo’n ruimte alles bij de hand, het is erg handig als ze veel koken in de keuken. Het belangrijkste is dat de afstand tussen de secties minimaal 120 cm is.

Een keuken ontwerpen: stap # 4 – Bovenkasten

De meeste keukens zijn ontworpen met bovenkasten, dit is een klassieke versie (traditioneel is de diepte van de bovenste rij 30 cm, de onderste is 60 cm). Hier is het de moeite waard om na te denken over het kiezen van een afzuigkap. Wordt het ingebouwd in de kast, of kiest u voor een afzuigkap. Nu zijn er ook design kappen die eruitzien als een volwaardig kunstobject. Maar terug naar de kluisjes. Als je niet wilt dat er iets boven je hangt, kun je opslag regelen in hoge kasten. Het ziet er erg stijlvol en effectief uit, vooral als je een ingebouwde koelkast hebt gepland, evenals een ingebouwde oven en magnetron. Bij deze opstelling van opbergplekken komt de lade voor het drogen van serviesgoed onderaan in een lade, bij voorkeur naast de gootsteen. Dit is trouwens erg handig, vooral als je klein van stuk bent. Afzonderlijk zou ik willen opmerken dat, ondanks het verlangen naar het opslaan van veel potten en dozen die nodig zijn in het huishouden, de nieuwste trend in het keukeninterieur de volledige afwezigheid van bovenkasten is.

Een keuken ontwerpen: Stap 5 – Werkdriehoek

We controleren ons plan voor ergonomie. Bij het plannen moet rekening worden gehouden met de regel van de “werkdriehoek”. Dit is het gemak van een trio-opstelling: koelkast – kookplaat – gootsteen. Hieronder ziet u een voorbeeld van een van de mogelijke locaties van deze items. Houd er rekening mee dat de gootsteen zich dicht bij de koelkast moet bevinden, omdat al het voedsel vóór het koken moet worden gewassen. En tussen de gootsteen en de kachel moet er voldoende werkruimte zijn zodat er kan worden gesneden, schoongemaakt en gesneden. Idealiter wordt de omtrek van de “driehoek” beschouwd als 8 meter. Maar aangezien voor de meesten van ons de grootte van de keuken te wensen overlaat, volstaat het om tenminste de regel in acht te nemen: dat een van de zijkanten minstens 1-1,5 meter is.

Hoe een keuken te ontwerpen: Stap 6 – apparaten

Dus je hebt het type keuken bepaald, je weet waar de belangrijkste elementen zich bevinden, het is tijd om de apparaten te kiezen en te plaatsen. In dit stadium moet u beslissen of u een vaatwasser wilt hebben. Komt het fornuis met een oven of kies je voor een kookplaat en een inbouwoven? Gaat u een magnetron, koelkast, koffiezetapparaat inbouwen? Misschien wil je een wasmachine in de keuken plaatsen?

De keuze is aan jou. Hier zijn enkele tips en richtlijnen voor het plaatsen van voertuigen:

  • – de vaatwasser moet in de buurt van de gootsteen worden geplaatst. Ten eerste wordt de vaatwasser aangesloten op de afvoer. Ten tweede moet u voordat u de vaat laadt, voedselresten verwijderen, indien nodig spoelen;
  • – de koelkast mag niet in de buurt van open warmtebronnen worden geplaatst, zoals een batterij, fornuis, direct zonlicht;
  • – Het is beter om de ingebouwde oven op een hoogte van 70-80 cm van de vloer te plaatsen. Het is dus handiger om de bereiding van voedsel te volgen en hete bakplaten te verwijderen;
  • – probeer de gootsteen niet in de hoek van de keuken te persen, als die er is. Het is dus moeilijker om er te komen, het zal gewoon ongemakkelijk voor je zijn om de afwas te doen terwijl je met je gezicht “in de hoek” staat;
  • – de vaatdroger dient in de directe nabijheid van de gootsteen en vaatwasser te staan;
  • – zorg voor voldoende stopcontacten in de werkruimte.

Een keuken ontwerpen: Stap 7 – Plaats voor een tafel

De keuken en alle toestellen zijn erg belangrijk, maar vergeet de tafel niet. Bepaal in dit stadium welke vorm het zal zijn. Zet je stoelen of een bank neer? Om ruimte te besparen, plaatst u de bar wellicht als eethoek. Maar vergeet niet dat deze optie niet handig is voor gezinnen met kinderen, en dat het met de jaren moeilijker zal worden om op een barkruk te klimmen. Als de keuken erg klein is, is een van de interessante opties om een ​​kleine tafel voor 2-3 personen of een bar in de keuken zelf te plaatsen en de hoofdtafel voor bijeenkomsten met gasten naar de hal te nemen en daar een aparte eethoek uit te rusten. Als u besluit deze oplossing te gebruiken, zult u verbaasd zijn dat een grote tafel niet vaak wordt gebruikt en dat een kleine gezellige plek in de keuken een bijzonder gezellige sfeer creëert.

Hoe ontwerp je een keuken: een nawoord

U heeft dus besloten wat en waar zich bevindt. Het moet nog beslissen hoe dit zal gebeuren. Allereerst merken we op dat de stijl van de keuken moet passen bij de stijl van het hele appartement. Hetzelfde geldt voor de kleurkeuze van de keukengevels. Als u een appartement in loftstijl heeft, zal het vreemd zijn om een ​​klassieke keuken met eikenhouten gevels te bestellen. En omgekeerd: een knalgele keuken in een appartement in Provençaalse stijl is op zijn zachtst gezegd overdreven.

Keukenmeubels moeten een harmonieus vervolg zijn op het algemene idee van uw huis. Op dit moment is de keuze aan opties enorm. Dit zijn hightech keukens, klassiekers van massief hout of fineer, en modern minimalisme en keukens in Provençaalse stijl. Hetzelfde geldt voor de materiaalkeuze van de gevel. Glanzende verf, acryl, fineer, ECO-fineer, lamineren, massief hout – de lijst is eindeloos. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken. In al deze diversiteit de juiste keuze maken is niet eenvoudig. We raden aan om een ​​professionele ontwerper te raadplegen en in onze volgende artikelen te lezen over de voor- en nadelen van verschillende materialen.

mijn zimmo

https://be.propenda.com