Experitech
Image default
Bedrijven

Alles over bandzagen

Ontdek alles wat je moet weten over bandzagen, van hun werking tot de diverse soorten en prijzen. 

Hoe werkt een bandzaag?

Het werkingsprincipe van een bandzaag is eigenlijk heel eenvoudig. Bij moderne machines vormt de lintzaag een gesloten ring. Dit zaagblad wordt aangedreven door een elektromotor, waarvan je zelf het toerental kan aanpassen. Verder kan je nog de hellingsgraad aanpassen, om ook schuin of in verstek te zagen. Tenslotte is er nog een klemming voorzien om het werkstuk vast te houden tijdens het zagen, zodat het niet verschuift. 

Toepassingsgebieden

Bandzagen zijn een van de meeste veelzijdige gereedschappen in een werkplaats. Ze zijn geschikt om diverse materialen te verwerken, waaronder metaal (staal, RVS, aluminium…), hout (massief, MDF, OSB…), kunststof (polystyreen, polycarbonaat…), enz. Omdat je het zaaglint kan vervangen en de zaagsnelheid makkelijk kan aanpassen, is een bandzaag bruikbaar voor zowel harde als zachte werkstukken. Deze machine is dus enorm veelzijdig. 

Soorten bandzaagmachines

Wanneer je naar een machinehandel stapt, zal je direct opmerken dat er veel verschillende bandzaagmachines op de markt zijn. Een eerste onderscheid maken we in hun mobiliteit. Mobiele bandzagen kan je makkelijk meenemen naar een werf, terwijl de stationaire modellen gebruikt worden in bijvoorbeeld metaalbewerkende bedrijven. 

Bij deze laatste groep is er nog een verschil in de bediening. De goedkoopste modellen hebben een manuele bediening (je moet dus handmatig alles doen), terwijl de meer geavanceerde machines volledig automatisch zagen. Dat is vooral voor grotere productie-oplagen insteressant. 

Nog een belangrijk item is de zaaghoek. Bandzaagmachines kunnen niet alleen recht zagen, maar ook met een linkse of rechtse zaaghoek. 

Kostprijs

De kostprijs van bandzaagmachines is erg uiteenlopend. Dat komt omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Een eenvoudige mobiele bandzaag heb je al vanaf zo’n 300 euro. Voor een professionele stationaire bandzaagmachine tel je al gauw 5000 tot 10000 euro neer. 

https://www.detollenaere.eu/machinery/nl/bandzaagmachines