Experitech
Image default
Bedrijven

Bedrijfskleding

Kleding is lichaamsbedekking voor mensen en ook om het behouden van je lichaamswarmte. Ook bied de kleding bescherming, het herkenbaar maken van het uitoefenen van een beroep of bedrijfsimago, het uitdrukken van een status, het voldoen aan de kledingvoorschriften (maatschappelijke eisen en verwachting), het verhullen van lichaamsdelen die misvormd of beschadigd zijn. Zich te onderscheiden van de anderen en aantrekkelijker er uit zien. Kleding kan worden ingedeeld naar het doel hiervan:

 

–          Werk-/bedrijfskleding                         –    Religieuze kleding

–          Vrijetijdskleding                                 –    Uitgaanskleding

–          Uniformen                                         –    Feestkleding

–          Nacht- en huiskleding                         –    Gevechtskleding

–          Zwemkleding                                     –    Sportkleding

–          Regenkleding                                     –    Regenkleding

–          Vorm van expressie                            –    Dameskleding

–          Kinderkleding                                    –    Danskleding

–          Ordekleding                                       –    Onderkleding

–          Herenkleding                                     –    Babykleding

Beveiligingsmiddelen voor de kleding zijn om het kledingstuk aan te kunnen krijgen. Dit zou kunnen met een knopen of drukknopen, ritssluiting, haakjes, klittenband, veters, gesp of een speld. Er zijn natuurlijk ook genoeg kledingsoorten zonder een beveiligingsmiddel. Kleding materiaalsoorten kunnen zijn: Geweven doek bijvoorbeeld katoen, linnen, wol, hennep of bamboevezel, soorten kunststoffen zoals acryl, PVC, polyester, bond, leer, dons, rubber, hout, been en metaal voor bijvoorbeeld knopen, balein voor versteviging

 

Bedrijfskleding ook wel werkkleding is kleding die wordt gedragen bij het soort werk wat je verricht. Deze kleding is bedoeld om het werk veiliger of makkelijker te maken of dat het door de overheid verplicht is om te dragen. Ook een uniform hoort bij bedrijfskleding. Door bedrijfskleding kan je ook het soort werk herkennen, aan het uniform van een politieagent weet je gelijk dat het een agent is zonder dat je het van diegene hoeft te weten. Ook kan de kleding iets overbrengen of uitstralen. Voorbeelden van bedrijfskleding zijn in sectoren zijn:

–          Horecakleding: poloshirts, blouses, schorten, sloven, bedienings jasjes, housekeeping, colberts, panalons, stropdas/sjaal, maar ook riemen.

–          Zorgkleding: bermuda, bodywarmer, capri, jack, jas, pantalon, polo, rok

–          Bouwkleding: bodywarmer, werkjassen, overalls, overhemd, PBM, regenkleding, signaalkleding, stofjas, sweater, thermokleding, vlam vertragend, werkbroek, werkschoenen, werkschort, gereedschapsriemen, helmen, handschoenen, bretels, bandana, kniebeschermers.

–          Rechter: toga

–          Iemand in laboratorium: laboratoriumjas, cleanroom, oogbescherming, wegwerp kleding.

–          Beveiliging: security colbert, security jas, security overhemd, security pantalon, security sweater, beveiligings schoenen, embleem,

–          Vissers: water en winddichte overkleding, zuidwester

–          Kantoor/zakelijk: mantelpakken, blazers, schoenen, jasjes, shirts, polo’s, blouse, jurk, rok, broek, stropdas.

Dus de bedrijfskleding in verschillende sectoren kunnen enorm variëren. Het ene beroep is natuurlijk gevaarlijker dus moeten het ook veiligere kleding zijn die de werknemers kunnen beschermen. Hygiëne en veiligheid zijn vaak de belangrijkste reden voor bedrijfskleding. Andere redenen kunnen zijn, wetgeving en bedrijfsimago.

http://www.shirtsenzo.nl/