Experitech
Image default
Bedrijven

Wat zijn de handigste Excel formules?

Excel is een geweldig programma om verduidelijking te brengen in een grote homp data. De beste manier om dit te doen, is om gebruik te maken van bepaalde functies of formules. Hiermee kan je het gros van het werk laten automatiseren, waardoor je jezelf moeite bespaart en efficiëntie verhoogt. Hieronder vind je een kort overzicht van enkele bruikbare functies, die jouw werk een stuk makkelijker kunnen maken.

Maak een sommering

Als je binnen een bepaalde kolom wilt zien hoe vaak een bepaalde waarde voorkomt, dan is de functie AANTAL.ALS() wat je zoekt. Hiermee sommeer je de hoeveelheid, ofwel frequentie, waarin een bepaalde waarde voorkomt. De formule werkt als volgt: binnenin de haakjes zet je allereerst het zoekgebied waarin je de waarde wilt optellen. Dit kan dus bijvoorbeeld zijn rij 7 tot rij 11 van de B-kolom. In dit geval zet je als zoekgebied B7:B11 in de haakjes. Daarna geef je de waarde aan waarop je wilt zoeken, zoals bijvoorbeeld de naam Jan. Let hierbij op dat je het zoekcriterium binnen aanhalingstekens zet. Zo zien deze Excel formules er als volgt uit: =AANTAL.ALS(B7:B11, “Jan”).

Rond getallen af naar onder of naar boven

Als je werkt met waardes die erg precies zijn afgemeten, zoals afstanden in meters, dan kan het zijn dat je het wilt afronden naar het eerste cijfer achter de komma. Dit is te doen met de formule AFRONDING(getal; decimalen). Hierbij vul je dus eerst het getal in dat je wilt afronden, waarna je het gewenste aantal decimalen achter de komma invult. Als je liever wilt afronden naar volledige getallen, dan kan je ook de formule INTEGER(getal) gebruiken. Hierbij wordt het getal afgerond naar het dichtstbijzijnde gehele getal. Ten slotte kan je ook nog onderscheid maken tussen afronding naar boven of naar beneden. Dit is te doen met twee variaties op de AFRONDING formule, namelijk: AFRONDING.NAAR.BOVEN(getal; decimalen) en AFRONDING.NAAR.BENEDEN(getal; decimalen).

https://hulpbijexcel.nl/excel-formules/