Experitech
Image default
Energie

Wat is de oorzaak van een kortsluiting?

Een kortsluiting in huis kan erg vervelend zijn. Op de lange termijn kan dit echter ook leiden tot ernstige problemen wat betreft het elektrische systeem in huis. Bij problemen zoals kortsluiting kun je altijd contact opnemen met Elektricien Tilburg. Om kortsluitingen zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van een kortsluiting kan zijn en hoe je dit eventueel kunt voorkomen. 

Wat houdt kortsluiting precies in?

Iedereen heeft een heleboel apparatuur in huis. Al deze apparatuur werkt op stroom. Deze zijn dan ook vaak aangesloten op stroom, ook wanneer ze niet gebruikt worden. Op het moment dat een van die draden van dat apparatuur defect of heet is en in contact komt met een draad waar niets mis mee is, kan er een kortsluiting ontstaan. De stroom probeert in plaats van de normale route een korte route te nemen. Dit kan echter leiden tot schade. Het kan namelijk de apparatuur beschadigen of er zou eventueel een elektrische brand kunnen ontstaan. Daarom wordt ons vaak aangeraden om niet te veel apparatuur tegelijkertijd aan te zetten in huis. Dit kan namelijk een manier zijn om kortsluiting te voorkomen. 

De oorzaken van kortsluiting

Er zijn diverse mogelijke oorzaken voor een kortsluiting. Een defecte draad isolatie kan een oorzaak zijn van kortsluiting. Elektrische draden zijn normaal gesproken namelijk geïsoleerd. Het is mogelijk dat deze isolatie beschadigd raakt op de een of andere manier. Dit maakt direct contact tussen draden mogelijk en hierdoor zou dus kortsluiting door kunnen ontstaan. Verder kunnen beschadigde draadverbindingen een oorzaak van kortsluiting zijn. Wanneer er sprake is van beschadigde draadverbinding, wordt de elektrische weerstand verhoogd. Dit kan ertoe leiden dat de bedrading warmer wordt. Dit zou weer brand of eventueel elektrische schokken als gevolg kunnen hebben. Alle elektrische installaties moeten daarom erg zorgvuldig worden aangelegd.