Experitech
Image default
Industrie

3 redenen waarom prototypes erg belangrijk zijn in het productontwikkelproces

3 redenen waarom prototypes erg belangrijk zijn in het productontwikkelproces

Prototyping staat bekend als een productontwerp- en ontwikkelingsmethode die op in verschillende branches wordt toegepast, bijvoorbeeld in de machinebouw en softwareontwikkeling. Prototype is in feite niets anders dan het maken van een voorlopig model/product, om hiermee het concept van een product te testen.

Prototyping wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen. Deze voordelen gelden niet alleen voor de ontwerpers van het product, maar ook voor de consumenten die het product gebruiken. In dit artikel geven we je 3 redenen waarom een prototype laten maken erg belangrijk is voor het productontwikkelproces.

1. Prototypes zijn kosten- en tijdbesparend

Prototypes maken kost geld. Door het maken van een prototype test en verbeter je de functionaliteit van het ontwerp echter wel al tijdens de eerste ontwikkelingsfase. Daarnaast is het bij prototyping mogelijk om de prestaties van de materialen die u wilt gaan gebruiken, te testen. Hierdoor kiest u de beste materialen voor uw ontwerp en productie.

Een gebruikelijke toepassing van een prototype is het maken van een snelle inschatting van de te gebruiken materialen en de bijbehorende kosten. Ook kunnen ontwerpers de functies en algehele kwaliteit van het product op deze manier goed analyseren.

Door gebruik te maken van prototyping methoden (zoals 3D CAD-ontwerpen, stereolithografie, selectieve lasersintering, enz.), helpen prototypes om een ​​concept (vaak in de vorm van een ontwerp) snel realistisch te maken. 

Als u ervoor kiest om geen prototypes te realiseren, zult u nooit weten wat de mogelijke problemen en uitdagingen zijn bij het ontwerp. Daarnaast is de kans groter dat u uw geld en tijd verspilt wanneer deze problemen zich toch voordoen tijdens het (massale) productieproces.

2. Ontvang snel feedback en los product problemen in een vroeg stadium op

Nauwe communicatie tussen de productontwerpers en de klant is belangrijk voor een effectief prototype. Door de betrokkenheid van gebruikers bij het productontwikkelingsproces kunnen ze waardevolle feedback geven op het huidige product (in de vorm van een prototype). Of het nu om klanten of andere stakeholders gaat, feedback is essentieel voor het succes van het product. Des te eerder u de stakeholders is het proces kan betrekken, des te sneller u feedback krijgt die het proces kan verkorten.

Door middel van prototyping kunnen fouten in het ontwerp in een vroeg stadium van het ontwikkelproces worden opgespoord en verholpen. Daarnaast kan prototyping kan een voordeel zijn, omdat het testmodel wordt gebruikt voor het bepalen van verschillende mogelijke implementaties en benchmarks.

U kunt door middel van prototyping dus snel productprestaties analyseren en de juiste beslissingen nemen, vroeg in het productontwikkelproces.

3. Realiseer een beter product door het ontwikkelen van meerdere iteraties

Het doel van de productontwerpers is het opleveren van een grondig getest product, waarbij alles werkt zoals bedoeld. Tijdens prototype proces wordt een reeks stappen herhaald, totdat het concept in combinatie met het ontwerp is gevalideerd.

Om een goed product – van hoge kwaliteit – te realiseren, is het van belang dat de ‘maak – meet – leer’ cyclus zo vaak mogelijk wordt doorlopen. Dit wordt bewerkstelligd door meerdere iteraties van een product te realiseren.

Hoe meer iteraties er uiteindelijk gerealiseerd zijn, hoe meer kansen er zijn geweest om de eigenschappen en functionaliteit van het product te verbeteren. Dit resulteert in een beter eindproduct.

Begin vandaag nog met prototyping!

Omdat prototype technieken de afgelopen tijd flink zijn verbeterd, hebben ontwerpers en ingenieurs een betere kans om een ​​kwalitatief goed en goed ontworpen product te ontwikkelen, voordat het product daadwerkelijk geproduceerd wordt. Prototyping verkort het hele productieproces en levert een concurrentievoordeel op voor de fabrikanten. 

Niet de juiste mensen of materialen in huis om zelf het prototyping proces te ondergaan? Ga dan in zee met een product ontwerpbureau.

https://www.b-engineering.nl/specialismen/prototypebouw