Experitech
Image default
Banen en opleidingen

Outplacement: een eerste stap naar een nieuw begin

Ontslagen worden is altijd pijnlijk. Een baan zorgt er niet alleen voor dat rekeningen betaald kunne worden, maar maakt ook deel uit van de iemands identiteit. Een baan geeft meer betekenis aan iemand leven dan vaak gedacht wordt.

Daarom kan het verliezen van een baan ook de psychische gesteldheid van iemand in gevaar brengen. Ontslagen werknemers kunnen gaan twijfelen aan hun eigen capaciteiten, maar ook gevoelens van woede en frustratie over het verliezen van de baan kunnen gaan opspelen.

Een soepele overgang met outplacement

Om deze gevoelens en kwalijke gevolgen voor te zijn doen werkgevers er goed aan om met ontslag bedreigde werknemers een outplacement traject aan te bieden. Het zal niet de eerste keer zijn dat werknemers hun frustratie over een ontslag en ex-werkgever botvieren op internet.

Outplacement zorgt er voor dat de werknemer nog tijdens zijn dienstverband bij de werkgever waar hij ontslagen wordt, begeleiding krijgt in het vinden van een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever. Een outplacementbureau beschikt vaak over een groot netwerk van werkgevers waar de werknemer herplaatst kan worden. Maar ook is er, vooral in de eerste fase, aandacht voor emotionele steun en het verwerken van het ontslag. Zeker bij ontslag na een langdurig dienstverband is dit belangrijk.

De kosten van een outplacement traject kunnen oplopen op tot twintig procent van het jaarsalaris van de werknemer en worden meestal betaald door de werkgever. En niet alleen de werknemer is er mee geholpen, ook de werkgever laat goed werkgeverschap zien waardoor de ontslagen medewerker als het ware als ambassadeur van de organisatie vertrekt.

https://www.outplacementverzekering.nl